A magyar kormány kész a tárgyalások folytatására az Európai Bizottsággal

A szerdai brüsszeli tárgyalás egyik legfontosabb hozadéka, hogy egyértelművé tettük az Európai Bizottság számára, a magyar kormány ezután is kész a tárgyalások folytatására mind politikai, mind technikai szinten – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 21:43
Szavazás az Európai Parlamentben 2019-ben. (Forrás: Thomas Ekman Jørgensen / Twitter)
Szavazás az Európai Parlamentben 2019-ben. (Forrás: Thomas Ekman Jørgensen / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter jelezte, a magyar kormány konkrét javaslatot tett arra, hogy a tárgyalásokat milyen struktúrában, tematikában folytassák, hogy azok az eddigieknél gyorsabban eredményre vezessenek. Hozzátette, meglátása szerint felvetéseik kedvező fogadtatásra találtak.

Azt is mondta, azért vesznek részt a további tárgyalásokban – noha minden korábbi feltételnek eleget tettek az uniós források utalásához –, mert az Európai Unió soha nem látott geopolitikai és gazdasági kihívások előtt áll, és ebben a helyzetben kiemelten fontosnak tartják azt az üzenetet küldeni mind a tagállamoknak, mind a globális közösségnek, hogy az Európai Unió egységes. 

– Azért veszünk részt egyáltalán ebben az eljárásban konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében, mert ezt az üzenetet kívánjuk küldeni, és hasonló visszajelzést várunk az európai intézményektől és a tagállamoktól

 – fogalmazott.

 

Arra, hogy egyesek a vétójog eltörlésével szeretnék erősíteni az unió egységét, úgy reagált, ezt hibás lépésnek tartaná, szerinte inkább az egyhangúságot nem előíró esetekben is konszenzusos vagy a közeli döntésekre kellene törekednie a tagállamoknak.

Bóka János kijelentette azt is, Magyarország 2024 második felében az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját be fogja tölteni, ez teljesen egyértelmű mind Magyarország, mind a többi tagállam, mind a Tanács számára. – Mi így készülünk, és mindenki más is így készül

 – fűzte hozzá.

Megoldandó feladatként beszélt az összeférhetetlenség, a pénzügyi érdekeltség és a vagyonnyilatkozatok kérdésének szabályozásáról, mert e tekintetben az európai intézmények egymástól lényegesen különböző szabályozással rendelkeznek, és egyik szabályozás sem éri el a tagállamokban szokásos részletességet és transzparenciát, amit egyébként az európai intézmények a tagállamokon számon is kérnek.

Kitért arra is, az elnökséget előkészítő munka már megkezdődött. A munkát úgynevezett triókban, három, az elnökségben egymást követő tagállam együttműködésével végzik. A magyar elnökséget is előkészítő trióban az első tagállam Spanyolország, a második Belgium. A Magyarországgal záruló trió után újabb trió kezdődik, amelynek első tagja Lengyelország. 

A trió program határozza meg azokat az általános kereteket, amelyek között a trióelnökség tagjai együttműködnek. Ebben a programban magyar kezdeményezésre szerepel a demográfiai kihívások vizsgálata.

A magyar elnökség prioritásainak meghatározása még folyamatban van, ahhoz konzultálniuk kell valamennyi tagállammal.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Thomas Ekman Jorgensen/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.