Egyre többen ellenzik a transz sportolók indulását a női mezőnyben

A 2021-es felméréshez képest látványosan csökkent a transz sportolók támogatottsága.

Forrás: Origo2023. 09. 12. 16:36
Borítókép: Világbajnokságon és olimpián nem ismétlődik meg a kínos dobogófotó (Fotó: Getty Images/Justin Casterline)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak majd hetven százaléka nem engedné, hogy a férfinak a született nők ellen játszhassanak, 55 százalékuk szerint pedig erkölcsileg helytelen megváltoztatni a nemet.

Az Origó hivatkozott a Breibartra, amely kiemelte, hogy a számok alapján a transzneműség teret vesztett, és nőtt az ellenállás a jelenséggel szemben.

Korábban, 2021-ben végeztek egy közvélemény-kutatást, amikor még a megkérdezettek 62 százaléka ellenezte, hogy transzneműek női sportolók ellen játszhassanak. A kutatás arra is rávilágított, hogy azok száma is nőtt,  akik erkölcsileg helytelennek tartják a nemváltást. A 2021-es 51 százalékról 55 százalékra nőtt ez a szám. 

Az USA húsz államában már létezik törvény, ami kifejezetten tiltja férfinak született transznemű sportolók női sportolókkal való versenyzését.

Sőt, a republikánus vezetésű képviselőház már elfogadott egy országos tiltást is, de a szenátusi demokrata többség nem valószínű, hogy ezt elfogadja, ráadásul Joe Biden is megígérte, hogy megvétózza. A felmérés, amit a Gallup közvélemény-kutató cég készített, kitér arra is, hogy a transz sportolók elfogadottsága mindenhol csökkent.

A FINA, a nemzetközi vizes sportokat tömörítő szövetség már korábban bejelentette, hogy transznemű sportolók nem indulhatnak az általuk rendezett női versenyeken, ezzel is megakadályozva, hogy jogtalan előnyre tegyenek szert.

Borítókép: Világbajnokságon és olimpián nem ismétlődik meg a kínos dobogófotó (Fotó: Getty Images/Justin Casterline)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.