Nem kell félniük az úszónőknek, hogy férfiak győzik le őket

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA bejelentette döntését, amellyel megakadályozza, hogy transznemű sportolók jogtalan előnnyel versenyezzenek a női mezőnyben a szervezet által rendezett világbajnokságokon és a FINA égisze alá tartozó sportágak olimpiai versenyein.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 19. 17:58
2022 NCAA Division I Women's Swimming & Diving Championship
ATLANTA, GEORGIA - MARCH 17: Transgender woman Lia Thomas (L) of the University of Pennsylvania stands on the podium after winning the 500-yard freestyle as other medalists (L-R) Emma Weyant, Erica Sullivan and Brooke Forde pose for a photo at the NCAA Division I Women's Swimming & Diving Championshipon March 17, 2022 in Atlanta, Georgia. (Photo by Justin Casterline/Getty Images) Fotó: Getty Images/Justin Casterline
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A transznemű sportolók az utóbbi években egyre több versenyen igyekeztek kiharcolni az indulási jogot. Ám amikor férfiként született versenyzők a női mezőnyben vesznek részt, az igencsak egyenlőtlen küzdelemhez vezethet.

Az egyik legismertebb példa az amerikai Lia (született Will) Thomas esete, aki az Egyesült Államok egyetemi úszóbajnokságának erőviszonyait alakította át.

Lia Thomas a nők között elért sikerei láttán olimpiai aranyéremről is álmodozott, erről azonban le kell tennie. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség budapesti kongresszusán ugyanis 71 százalékos szavazati aránnyal győzött a józan ész.

A rendkívüli alapossággal, számos jogi szakvélemény figyelembevételével előkészített, majd a voksolás után elfogadott szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfihormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA senkit nem kíván kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a hölgyeknél kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon. Azaz Lia Thomas elméletileg indulhatna az olimpián, de csak a férfiak között, erre viszont az időeredményei alapján semmiféle esélye sincs. A FINA azt is bejelentette, hogy munkacsoportot hoz létre egy úgynevezett nyílt kategória megalkotására.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, azaz például az Egyesült Államokban papíron Thomasnak lehetnek követői. A FINA égisze alá tartozó versenyeken, azaz a világbajnokságokon és az olimpián a most elfogadott szabály érvényes.

Borítókép: Világbajnokságon és olimpián nem ismétlődik meg a kínos dobogófotó (Fotó: Getty Images/Justin Casterline)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.