Transznemű úszó miatt áll a bál az Egyesült Államokban

Lia Thomas férfinak született, csütörtökön mégis a nők között lett egyetemi bajnok az Egyesült Államokban. Csaknem két másodperccel a második Emma Weyant előtt csapott a célba, aki a tokiói olimpián Hosszú Katinka egyik nagy riválisa volt és ezüstérmet szerzett tavaly.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 22:00
2022 NCAA Division I Women's Swimming & Diving Championship
ATLANTA, GEORGIA - MARCH 17: Transgender woman Lia Thomas (L) of the University of Pennsylvania stands on the podium after winning the 500-yard freestyle as other medalists (L-R) Emma Weyant, Erica Sullivan and Brooke Forde pose for a photo at the NCAA Division I Women's Swimming & Diving Championshipon March 17, 2022 in Atlanta, Georgia. (Photo by Justin Casterline/Getty Images) Fotó: Getty Images/Justin Casterline
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sporttörténeti jelentőségű volt az Atlantában rendezett egyetemi bajnokság első napja, ugyanis Lia Thomas győzött 500 yardon a nők között, ezzel ő lett az amerikai divízió I-es egyetemi sport történetének első transznemű bajnoka.

A Pennsylvaniai Egyetem színeiben versenyző 23 éves úszó 4:33,24-gyel nyerte meg a szám döntőjét, és 1,75 másodpercet vert a második helyezett Emma Weyant-ra. Az ezüstérmes az amerikai úszósport egyik nagy tehetsége, tavaly 19 évesen ezüstérmes volt a tokiói olimpián 400 vegyesen, így a címvédőként az ötödik helyen végző Hosszú Katinkát is megelőzte.

Nem Weyant volt az egyedüli olimpiai érmes, aki kikapott Thomastól, a mögötte harmadik helyezett Erica Sullivannek ugyancsak van egy ezüstje a tokiói játékokról, amelyen ő 1500 gyorson lett második.

Az egyetemi bajnokság rangos versenynek számít az Egyesült Államokban, lényegében az év korai szakaszának legfontosabb megméretése, nem véletlen, hogy rendre erős mezőny gyűlik össze, olimpiai és világbajnoki dobogósokat is beleértve.

Emma Weyant mosolya őszintébb volt a tokiói második hely után Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Thomas eredményei megosztják az amerikai sportéletet, ez az 500 yard döntőjében is kiderült. Az eredményhirdetéskor a második Weyant bajnoknak járó tapsvihart kapott, a beszámolók szerint Thomas azonban nem részesült ekkora ovációban.

Sőt szórványos füttyszó és bekiabálások volt a jutalma, amelyekben többek közt csalónak is nevezték.

A 2019–20-as idényig a férfiak között versenyzett, és nem voltak kiemelkedő eredményei, mindössze a 462. helyen állt az egyetemi rangsorban. Aztán 2019-ben nemet váltott, és tavaly transzneműként már a női mezőnyben indult, amelyben 200 és 500 yardon is a ranglista éllovasa. Hosszas vita végén kapott engedélyt az egyetemi bajnokságon való indulásra „nőként”.

Az eredményhirdetés:

– Amennyire csak lehet, próbálom figyelmen kívül hagyni a negatív hangokat – nyilatkozta a győzelme után Lia Thomas. – Az úszásomra koncentrálok, minden mást kizárok. Ez a siker a világot jelenti nekem.

Hogy mennyire kétes a megítélése, azt jól mutatja, hogy a Daily Mail cikke szerint még a saját csapattársai sem ismerik el. Közülük egy a neve elhallgatását kérő női úszót idéztek:

Ez nem szükségszerűen eredmény az én szememben. Külön kategóriáról van szó, mert egy nő sosem lesz olyan gyors, mint egy férfi.

A kritikusok szerint az eredményei sosem lesznek összemérhetők a nők eredményeivel. Egyébként Thomas mostani győztes ideje még mindig messze van a csúcstartó Katie Ledecky 4:24,06-os rekordjától.

Borítókép: A dobogón a győztes Lia Thompson, mellette pedig külön a második, harmadik, negyedik helyezett. (Fotó: Getty Images/Justin Casterline)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.