Fehéreknek tilos! – csak színes bőrűek látogathatják a dortmundi kiállítást

Egy németországi múzeum „biztonságos teret” hozott létre a színes bőrűeknek, ezt azonban úgy érték el, hogy nemes egyszerűséggel diszkriminálták a fehéreket.

2023. 09. 05. 20:32
Stop,Harassment,And,Abuse,In,Relationship.,Hand,Stop,No, bántalmazás, nem, illusztráció
790902337 Fotó: Thomas Andre Fure
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy múzeum a németországi Dortmundban szombatonként 10 és 14 óra között csak a színes bőrű embereket engedi be a gyarmatosításról szóló „That’s Colonial” című kiállításra.

Érdekesség, hogy a német múzeum a „BIPoC” rövidítést használja honlapján, ahol azt írják, biztonságos teret kínálnak a számukra. A BIPoC egy, az Egyesült Államokból elterjedt betűszó, a „Black, Indigenous, (and) People of Color” kifejezés rövidítése, amelynek a jelentése: fekete, bennszülött és színes bőrű személyek. A német múzeum azonban nyilvánvalóan nem a német bennszülöttekre gondolt, amikor „biztonságos teret” hozott létre. 

Az egyébként adófizetői pénzből működő Zollern Colliery múzeum azzal érvel, hogy ezzel az a céljuk, hogy megvédjék a színes bőrű embereket a további diszkriminációtól. Mint írták, ez egy ajánlat számukra, hogy visszavonulhassanak és eszmét cserélhessenek. 

Az ügy nagy felháborodást váltott ki, hiszen a diszkrimináció elleni küzdelem jegyében diszkriminálták a fehéreket. 

Az Antenne Frei rádió stábja megpróbált bejutni a kiállításra, de nem engedték be őket, mert fehérek, és a jelenlévő alkalmazottak nem igazán tudtak magyarázatot adni, amikor szembesítették őket, hogy amit tesznek, az rasszizmus – hívja fel rá a figyelmet a RMX News. 

A hírportál megjegyzi, hasonló fehérellenes politika terjed az egész Nyugaton. Svájcban például egy fekete művészkollektíva tavaly elfoglalt egy színházat, és „nem fehér színházteret” követelt, azzal érvelve, hogy nem létezik olyan, hogy fehérek elleni rasszizmus. A csoportnak sikerült több százezer frankot összegyűjtenie a svájci kormánytól annak ellenére, hogy nyíltan diszkriminálták a fehéreket.

Arról a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be a minap, hogyan diszkriminálják a fehéreket az Egyesült Államokban az általános iskolától kezdve egészen az egyetemig. 

„Gyertek, lógjunk együtt, miközben lehetőségünk nyílik megismerni egymást és építeni a közösségünket, miközben elkezdjük ezt a tanévet” – ez a szöveg állt San Francisco-i általános iskola meghívóján, amely egy ismerkedős délutánra hívta a diákokat és szüleiket. A meghívót az összes diák családja megkapta, azonban sokak felháborodtak rajta, ugyanis a szervező, az esélyegyenlőségi bizottság kikötötte, hogy azokat várják csak a rendezvényre, akik fekete, barna vagy API (ázsiai- és csendes-óceáni térségből származók) családból valók.

Vagyis a fehér gyerekek nem kaptak meghívást és lehetőséget az ismerkedésre.

A meghívót Redditen tette közzé az egyik szülő – írta a The Post Millennial.

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de engem őszintén felháborít, hogy ez végső soron egy „fehéreknek tilos” játszódélutánt eredményez – mondta a Reddit-felhasználó.

Hozzátette: 

Határozottan ellenzem a faji szegregációt minden formában, és úgy gondolom, hogy ez az a fajta esemény, amely még több embert húz el attól az ügytől, amit valószínűleg próbálnak népszerűsíteni.

Egy másik felhasználó megjegyezte, hogy a legrosszabb az egészben az, hogy az ilyen típusú rendezvényeket elsősorban a fehér, szélsőségesen liberális, baloldali emberek szorgalmazzák, akik úgy érzik, hogy a színes bőrűek nevében beszélhetnek.

De nem csak az általános iskolában, az egyetemeken is felütötte fejét a fehérek elleni rasszizmus.

Az Ontario állambeli Western University a faji alapú kiváltságok elleni küzdelem részeként pedig közel kilencszázezer dollár értékű ösztöndíjat szentelt kizárólag feketéknek és őslakos diákoknak, valamint számos, kifejezetten a fekete diákokra szabott gyakornoki programot dolgozott ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Thomas Andre Fure)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.