időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Giorgia Meloni és Orbán Viktor szövetségén Olaszország szeme

Jánosi Dalma (Róma)
2023.09.14. 13:50 2023.09.14. 14:56
Giorgia Meloni és Orbán Viktor szövetségén Olaszország szeme

A budapesti látogatás lehetőséget nyújt arra is, hogy az olasz kormányfő találkozzon Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével és megvitassák a legfontosabb európai kérdéseket.

Az olasz lapokat ellepte a budapesti demográfiai csúcs híre, amelynek egyik díszvendége Giorgia Meloni olasz kormányfő. 

Egyes olasz lapok szerint Meloni többek között azért is vesz részt az eseményen, hogy lemásolja az elmúlt évtizedben bevált magyar családpolitikát. 

Az olasz jobboldali pártok vezetői több alkalommal nyilatkoztak úgy, hogy kiemelt figyelemmel tanulmányozzák a magyar modellt. Kétségtelen, hogy Olaszország súlyos népességfogyással küzd, és eddig egyetlen kormánynak sem sikerült megfordítani a csökkenő tendenciát. A statisztikák szerint az elmúlt években Padova népességének megfelelő számú személy tűnt el Olaszország demográfiai térképéről. 

Giorgia Meloni a választási kampánya során ígéretet tett, hogy felveszi a küzdelmet a népességfogyással, megkeresi a kiutat a demográfiai télből. 

A költségvetési csomag kapcsán azt nyilatkozta, szerény kereteik vannak, de a családtámogatásra mindenképpen különítenek el forrásokat.

Az olasz sajtóelemzések szerint a demográfiai csúcsot követően Meloni találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. A tárgyalások témái között szerepelhet az Olaszországot sújtó migrációs krízis, különösen azt követően, hogy Franciaország bejelentette, lezárja az olasz határszakaszt, Németország pedig zárolta a bevándorlók szolidaritás elvén működő átvételét Olaszországtól. 

Nagy valósíznűséggel szó esik majd arról is, csatlakozna-e a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsaládhoz, amelynek Meloni az elnöke. 

Az Olasz Testvérek párt képviselői a közelmúltban több alkalommal nyilatkozták, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek kapuja nyitva áll a Fidesz előtt. Az ECR elnöke stabil európai tömörüléssel szeretne indulni a 2024-es európai parlamenti választásokra, hogy komoly fajsúllyal szólhassanak bele a jobboldali erők az európai politikába. Az olasz lapok egyetértenek abban, hogy az olasz miniszterelnök budapesti látogatása megerősíti a magyar–olasz kapcsolatokat.

Benézte a 444

A 444 augusztus harmincadikán megírta, hogy „Meloni túlnőtt Orbánon, kicsit már kerüli is, de szakítani még nem mer vele”. A cikkben kifejtették, hogy szerintük a budapesti demográfiai csúcsra is „mintha inkább Novák Katalin, a budapesti demográfiai csúcs arcának a meghívására mondott volna igent [Meloni], nem Orbán kedvéért jönne.” Ezzel szemben Meloni demográfiai csúcson elmondott beszéde előtt széles mosollyal üdvözölte egymást a két kormányfő – mutatott rá a Mandiner. (MN)

 

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én (Fotó: Havran Zoltán)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.