Kihozta a sodrából Kijev polgármestere a német védelmi minisztert

A német politikus nehezményezte, hogy Vitalij Klicsko nagy hatótávolságú fegyvereket követelt Németországtól.

2023. 09. 15. 23:00
KLICSKO, Vitalij; HIDALGO, Anne
Párizs, 2023. augusztus 24. Vitalij Klicsko kijevi (b) és Anne Hidalgo párizsi polgármester nyilatkozik a sajtó képviselõinek a "Kijev kertje az ukrán népnek" nevû park átadásán a francia fõváros nyolcadik kerületében 2023. augusztus 24-én. A parkot Párizs az ukrán függetlenség napja alkalmából nyitotta meg. Ukrajna 32 éve, 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy hatótávolságú Taurus rakéták Ukrajnának történő átadására vonatkozó követelések, amelyek ma hangzottak el egy Vitalij Klicsko kijevi polgármester és Boris Pistorius német védelmi miniszter részvételével tartott megbeszélésen, feldühítették a német katonai tárca vezetőjét.


A beszélgetést az egyik televíziós csatorna közvetítette. Ezen Klicsko emelt hangon azt mondta, hogy Ukrajnának szüksége van német nagy hatótávolságú rakétákra. Valószínűleg Pistorius nem tudta tovább visszafogni magát, és elég élesen válaszolt a kijevi polgármesternek.

Miért kell ezt állandóan hangsúlyozni, mikor erről még mindig nincs konszenzus?

– mondta a német védelmi miniszter.

Pistorius emlékeztetett arra, hogy Németország nagyon nagymértékű segítséget nyújtott Ukrajnának. Így Berlin nagy mennyiségben adott át Kijevnek harckocsikat, légvédelmi önjáró lövegeket, tüzérségi ágyúkat, lőszert. A német védelmi tárca vezetője azt kérdezte, hogy Kijev miért hagyja figyelmen kívül Németország ezen támogatásait

Miért van ez az állandó hangsúlyozás egy apróságon, anélkül, hogy rámutatnának arra a hihetetlen támogatásra, amit már nyújtottunk?

– tette fel a kérdést a német védelmi miniszter.

A tárcavezető elismerte, hogy néhány héten belül döntés születhet arról, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú Taurus rakétákat szállítanak-e. Berlinnek azonban tisztában kell lennie ennek a lépésnek a lehetséges következményeivel, amelyek nemcsak a konfliktus további eszkalálódását jelenthetik, hanem az orosz fél határozottabb fellépését is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.