Kijev folytatja a leszámolást az ellenzékkel, újabb politikusra csaptak le

Ezúttal az ukrán–magyar parlamentközi kapcsolatokért felelős csoport társelnökét vehetik őrizetbe.

2023. 09. 15. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei házkutatást tartanak Nesztor Sufrics ukrán parlamenti képviselőnél – írta meg a helyi sajtó. A Ukrinform.ua hírportál értesülései szerint hazaárulással gyanúsítják a már betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért párt egykori képviselőjét. 

A Lembergi Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság 2022. június 20-án fejezte be a párt betiltásával kapcsolatos közigazgatási ügy elbírálását. A Kárpátalja ma hírportál akkori cikke szerint a döntés értelmében betiltották a párt működését és tevékenységét Ukrajnában, és annak minden vagyona az államhoz került. A párt megsemmisítése után vezetőjét, Viktor Medvedcsukot letartóztatták, megfosztották állampolgárságától és átadták Oroszországnak.

Most úgy tűnik, Nesztor Sufricsot vehetik őrizetbe, ha bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak. Az Ukrinfom honlap forrása szerint a parlamenti képviselő szorosan együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB tisztviselőjével. A cikkben idézett forrás elmondása szerint Sufrics a Kreml egyik szócsöve volt Ukrajnában. 

Például azt mondta, hogy államunk mesterséges entitás. Most több ideje lesz normális történelmi irodalmat olvasni a rács mögött

– írják.

Az SZBU későbbre ígért további tájékoztatást. Ennek ellenére a közösségi oldalakon több olyan információ jelent meg, hogy az ukrán Biztonsági Szolgálat állítólag a saját otthonában vette őrizetbe Nesztor Sufrics képviselőt. Közben az orosz RBC.ru hírportál is közölte a hírt, de ők cáfolták az őrizetbe vételt. 

„Sufrics a már betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért képviselője volt (2022 májusa óta Platform az életért és békéért néven alakult újjá), amely a Majdan előtti kormánypárt, a Régiók Pártja romjain alapult. A szólásszabadságért felelős parlamenti bizottság elnöke és az ukrán–magyar parlamentközi kapcsolatokért felelős csoport társelnöke” – számolt be róla Kosztur András történész, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a Facebookon.

 

Borítókép: SZBU-akció az ukrán politikusnál (Forrás: X/es_mk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.