Megérkezett a magyar segítség Marokkóba

Azonnal segítő kezet nyújtott Marokkónak a nemzetközi közösség, miután az észak-afrikai országot több ezer halálos áldozatot követelő földrengés sújtotta péntek éjszaka. Az összefogáshoz hazánk is csatlakozott, vasárnap Marrákesbe utazott a Magyar Református Szeretetszolgálat csapata. Közlésük szerint elsősorban tartós élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre és takarókra van szüksége a túlélőknek.

2023. 09. 11. 15:31
Azizmiz, 2023. szeptember 11. Túlélõk és áldozatok után kutatnak a földrengés sújtotta marokkói Azizmiz településen, Marrákestõl délre 2023. szeptember 10-én. A szeptember 9-re virradó éjjelen pusztító, 7-es erõsségû földmozgás fészkét Marrákestõl mintegy 70 kilométerre, délnyugatra mérték. A halálos áldozatok száma 2100 fölé emelkedett, a sebesülteké 2060-ra, ebbõl 1400 ember állapota válságos. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Marrákesen belül a belvárosban pusztított leginkább a péntek éjszakai földrengés – jelentkezett be a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója, Juhász Márton a szervezet Facebook-oldalán. Ismertette, a főként tartós élelmiszerekből és tisztálkodási szerekből álló humanitárius segélyeket egy nagyobb összefogás keretében, más civil szervezetekkel együtt juttatják el a rászorulók részére a marokkói városban. Elutaznak továbbá az Atlasz-hegység területére is, hogy a Marrákestől 200 kilométerre fekvő települések túlélőit is segítsék.

Az MRSZ csapata vasárnap indult az észak-afrikai országba, azt követően, hogy szombat reggel felvették a kapcsolatot a mentést irányító helyi és nemzetközi szervezetekkel.

– Elsősorban nem kutyás keresésre vagy eltűnt emberek keresésére szakosodunk most, hanem humanitárius segítséget tervezünk nyújtani a földrengés károsultjainak, akik szükséget szenvednek ezekben a napokban. Az adományokat nem itthonról visszük, hanem Marokkóban béreltünk járműveket, amelyekkel alkalmanként egy-egy tonna adományt tudunk célba juttatni

részletezte vasárnap a marokkói segítségnyújtást Juhász Márton.

Marokkót még múlt pénteken rázta meg egy, a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés. A katasztrófa során több ezren életüket vesztették, az ország belügyminisztériumának hétfői adatai szerint már 2497 emberéletet követelt, ám a kutató és mentési munkálatok előrehaladtával a szám még nőni fog. 

A BBC brit közszolgálati média közlése szerint a Tafeghaghte nevű hegyi faluban a lakosság fele már biztosan meghalt a földrengés során.

Egy marokkói kormánytisztviselő azonban arról számolt be a CNN amerikai hírcsatornának, a távoli falvakba vezető utak járhatatlanná váltak, és mindez súlyosan hátráltatja a mentési munkálatokat. Az észak-afrikai országba folyamatosan érkezik a humanitárius segítség és a mentőcsapatok. Legutóbb az Egyesült Királyság jelentette be, 60 fős személyzetet, valamint négy keresőkutyát és mentőfelszerelést küld a katasztrófa helyszínére, akik már hétfőn megérkeznek Marokkóba. Az Európai Unió is bejelentette hétfőn, egymillió eurós kezdeti humanitárius segélyt bocsát az ország számára – adta közre az MTI, hozzátéve: a sürgősségi finanszírozás célja a segélyezési erőfeszítések támogatása.

Borítókép: Túlélők és áldozatok után kutatnak a földrengés sújtotta marokkói Azizmiz településen, Marrákestől délre 2023. szeptember 10-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.