Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Több mint kétezer emberéletet követelt a marokkói földrengés + videó

Dócza Edith Krisztina
2023.09.10. 07:40 2023.09.10. 08:00
Több mint kétezer emberéletet követelt a marokkói földrengés + videó

Legfrissebb adatok szerint már 2012 halálos áldozata és több mint 2059 sebesültje van a péntek esti marokkói földrengésnek. A sérültek között legalább 1404-en súlyos állapotban vannak – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírportál az észak-afrikai ország belügyminisztériumára hivatkozva. Az MTI pedig arról adott hírt, a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő Al-Hauzban, illetve 452 embert a közelben lévő Tarudantba találták.

A Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földrengés epicentruma az Atlasz-hegységben található Al-Hauz tartományban volt, Marrákestől mindössze 72 kilométerre délnyugatra.

A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a túlélők után, VI. Mohammed marokkói király elrendelte, hogy a fegyveres erők mozgósítsanak speciális kutató-mentő csapatokat és állítsanak fel egy tábori kórházat a sebesültek ellátására. A földrengés nagy károkat okozott több marokkói településen, beleértve Marrákes Medina nevű negyedét, ahol számos történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott. Marokkóban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Három unokámmal és édesanyjukkal végzett a földrengés. Még mindig a romok alatt vannak. A katasztrófa előtt nem sokkal még együtt játszottunk

– monda a 72 éves Omar Benhanna az AFP francia hírügynökségnek.

Mások is hasonló tapasztalatokról számoltak be: a hegyi falvakban élők nagy része elvesztette hozzátartozóit, a térségben több település a földdel vált egyenlővé. A mentőalakulatok igyekeznek elérni az Atlasz-hegység falvait is, ahol félő, hogy sokan még mindig a romok alatt rekedtek. A mentési munkálatok mellett szombaton már az első temetésekre is sort kerítettek: előző nap mintegy 70 halálos áldozattól búcsúztak el a túlélők.

Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én. Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi 

A nemzetközi közösség, köztük Magyarország, az Egyesült Államok, Törökország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország azonnal felajánlotta segítségét Marokkónak. Noha Algéria 2021 augusztusában megszakította kapcsolatait nyugati szomszédjával, az ország megnyitotta két éve lezárt légterét a humanitárius segélyeket és sebesülteket szállító járatok előtt. A Nemzetközi Vöröskereszt arra figyelmeztetett, a károk helyreállítása évekbe telhet:

Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csupán az elkövetkezendő egy-két hétben. Hónapokban, sőt években számolunk

– szögezte le Hossam Elsharkawi, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

Legutóbb 1960. február 29-én pusztított hasonló méretű földrengés a Marokkó nyugati partvidékén fekvő Agadirban: a 63 évvel ezelőtti katasztrófának a város lakosságának egyharmada, több mint 12 ezer ember esett áldozatul. Az országot 19 évvel ezelőtt, 2004. február 24-én egy másik, a Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés is megrázta, melynek epicentruma a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományban volt. Az akkori katasztrófa 628 ember életét követelte.

Borítókép: Az előző éjszakai földrengés okozta károkat nézi egy nő egy marrákesi utcán 2023. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.