Felkavaró élményeiről mesélt egy nő, aki túlélte a marokkói földrengést + videó

Az utcán mindenhol súlyos sérültek és halottak voltak.

2023. 09. 09. 17:02
null
Marrákes, 2023. szeptember 9. Az elõzõ éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt. A marokkói média szerint ez a legerõsebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évszázad legerősebb földrengése sújtotta Marokkót, már 1037 holttestet találtak a természeti katasztrófa másnapján. Lois Fox, egy tyneside-i nő az ITV brit műsorszolgáltatónak mesélte el, hogy milyen borzalmakat élt át a földrengés éjszakáján. A nő éppen Marrákesben töltötte a nyaralása utolsó éjszakáját, amikor megtörtént a 6,8-as erősségű pusztító földmozgás. 

A nő a csoportjával együtt volt, amikor hirtelen hangos morajlást hallottak, majd elmondása szerint elszabadult a pokol. Az egész épület rázkódni kezdett, mire a tetőre siettek, mert attól féltek, hogy hirtelen összeomlik alattuk az épület.

Amikor a rengés abbamaradt, a csoport kiszaladt az utcára, távol az épületektől. Lois Fox azt mondta, hogy az utca egy valóságos mészárszék volt, rengeteg sérültet és halottat lehetett látni. Az asszony most is a repülőtéren várja, hogy eljusson Londonba és maga mögött hagyja a rémálmot. 

A repülőtéren nagyon sok sokkos állapotban lévő és kimerült utazó van. Nagyon remélem, hogy nem lesz utórengés, ami hatással lenne a járatomra. Még mindig próbálom feldolgozni a történteket, amiket újra és újra átélek. Örülök, hogy élve kijutottam, hiszen annyi ártatlan ember halt meg

– fogalmazott a brit nő.

A földrengés epicentruma az Al-Haouz tartománybeli Ighil város közelében volt, Marrákestől néhány kilométerre. James Cleverly külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Királyság folyamatosan kapcsolatban áll a brit állampolgárokkal, és minden lehetséges módon segíti őket. 

Az interneten döbbenetes videók keringenek a katasztrófáról, az épületek kártyavárként dőltek össze.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, mentési munkálatok nagy erőkkel folynak, több család azonban csapdába esett otthona romjai között. Marokkóban rendkívül súlyos a helyzet, sokan a szabadban töltötték az éjszakát, attól tartva, hogy az utórengések újabb épületeket döntenek romba. A marrákesi kórházak előtt hatalmas sorok alakultak ki, a hatóságok ugyanis felszólították a lakosokat, aki tud, adjon vért – számolt be a BBC brit közszolgálati média. Kórházban legalább 205 embert ápolnak.

A katasztrófával kapcsolatban Novák Katalin köztársasági elnök X- (korábban Twitter) oldalára azt írta,

mélyen megdöbbentett a Marokkóból érkező lesújtó hírek, ahol egy földrengés több száz embert megölt, és még többeket tett hajléktalanná. Őszinte részvétem a marokkói királyi családnak és Marokkó népének; gondolatban és imáimban az áldozatok családjaival és barátaival vagyok ebben a tragikus pillanatban. Erőt kívánok a mentési műveletekhez, szükség esetén készek a magyarok segítséget nyújtani.

 

Borítókép: Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozott, és 820 halálos áldozatot követelt. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.