Milliárdos hitelt kap Washingtontól hű szövetségese a hadsereg korszerűsítésére

Az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn az ilyen kölcsönöket.

Forrás: MTI2023. 09. 26. 6:30
BLASZCZAK, Mariusz
Torun, 2023. szeptember 11. HIMARS rakéta-sorozatvetõ a közép-lengyelországi Torun kiképzõközpontjában 2023. szeptember 11-én. Ezen a napon Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter beszerzésrõl szóló keretszerzõdést írt alá, amelynek értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetõt vásárol az Egyesült Államoktól. A rakétavetõket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójármûvekre szerelik majd. Lengyelország 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetõt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. Az újabb megrendelést a tervek szerint 2025 végén kezdik leszállítani. MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski Fotó: Tytus Zmijewski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Lengyelország a lengyel hadsereg korszerűsítésére fordítandó kétmilliárd dolláros (734 milliárd forint) közvetlen hitelről állapodott meg − közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium Washingtonban. A tájékoztatás szerint az ilyen közvetlen kölcsönöket az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn.

Lengyelország hű szövetségese az Egyesült Államoknak, s Lengyelország biztonsága döntő fontossággal bír a NATO keleti szárnyának kollektív védelme szempontjából

− tette hozzá az amerikai diplomáciai tárca.

Varsó az idén bruttó össztermékének négy százalékát védelmi célokra fordítja. A modernizációs program részeként 

az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kötött eddig fegyvervásárlási megállapodásokat.

 

Borítókép: HIMARS rakéta-sorozatvető a közép-lengyelországi Torun kiképzőközpontjában 2023. szeptember 11-én. Ezen a napon Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter beszerzésről szóló keretszerződést írt alá, amelynek értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.