Novák Katalin beszédét tartotta a leglényegesebb európai megszólalásnak a BBC + videó

Az ENSZ-főtitkár, az amerikai, az ukrán, a svájci, a kolumbiai és a magyar elnökök beszédével foglalta össze a BBC az ENSZ-Közgyűlést.

Forrás: BBC, Facebook2023. 09. 20. 18:24
NOVÁK Katalin; Novák Katalin köztársasági elnök
New York, 2023. szeptember 20. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Közgyûlése 78. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én. MTI/Sándor-palota Fotó: Sándor-palota/Sándor-palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világ vezetői az ENSZ Közgyűlésén” – kezdte a BBC, brit közszolgálati csatorna a nemzetközi szervezet keddi napjának videós összefoglalóját.

A mintegy kétperces anyagban olyan politikusokat emelnek ki, mint António Gutteres ENSZ-főtitkár, Joe Biden amerikai elnök, Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök, Alain Berset svájci elnök, Gustavo Petro kolumbiai elnök és Novák Katalin magyar államfő.

Amíg előbbiek az orosz–ukrán háború kapcsán az agresszor Oroszországra hívták fel a figyelmet, és Ukrajna további támogatását hangoztatták a beszédük kiemelt részében, addig utóbbi kettő a béke hangján szólt.

Petro az Ukrajna–Palesztina párhuzamot hozta fel. Szerinte ahogy ezen államokban dúló konfliktust, úgy a világ valamennyi háborúját meg kellene szüntetni, és a harcok helyett „azt a kicsi időt, amink van, a bolygónk megmentésére fordíthatnánk”.

Míg Novák Katalin beszédéből a BBC azt idézte, hogy: 

A háború sosem a megoldás. Tudjuk, hogy a béke csak akkor érhető el reálisan, amikor legalább az egyik fél úgy látja, hogy eljött a tárgyalások ideje. Mi nem dönthetünk az ukránok helyett abban a kérdésben, hogy mennyi áldozatot képesek meghozni, azonban nekünk is van kötelességünk, miképpen képviselni nemzetünk béke iránti vágyát.

Novák Katalin a BBC által kiemelt részek mellett az ENSZ előtt arról is beszélt, hogy az erős, egységes és egészséges család garancia a biztonságra. A magyar államfő ismét elítélte Oroszországot a nemzetközi jog megsértéséért, egy másik állam megtámadásáért és az Ukrajna elleni agressziójáért. Mint aláhúzta: 

Mindez hatalmas szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa addig békés életét is.

A köztársasági elnök a világ vezetőinek elmondta, hogy Magyarország hatalmas mértékű humanitárius segítséget nyújt az Ukrajnából menekülőknek. Kiemelte, hazánkat és a magyar embereket közvetlenül is érinti a háború, hiszen kárpátaljai honfitársaink, magyar apák és fiúk adják életüket a lövészárkokban.

Ezért békét akarunk. Hazánkban, Ukrajnában, Európában, a világban. Békét és az abból fakadó biztonságot

– hangsúlyozta az államfő.

A háború mellett Novák Katalin a demográfiai problémákra is kitért. Hozzátette: ez már a közeljövőben felmérhetetlen hatással lesz a gazdaságra, társadalmakra és a biztonságra. Majd bemutatta a magyar demográfiai válság leküzdésére irányuló terveket és sikereket, amelynek a középpontjában a családok megerősítése és támogatása áll.

Borítókép: A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/Sándor-palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.