Növelné a NATO-tagállamok védelmi kiadásait az észt kormányfő

Észtország jövőre a bruttó hazai termék 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 11:12
null
Vilnius, 2023. július 9. A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdõdik. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat − hangoztatta szerdán Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök, arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra. 

Ezt szorgalmazom NATO-szinten is

− tette hozzá.

A tallinni tanácskozás témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz támadást követő regionális biztonsági helyzet is. Kallas erre utalva kifejtette: 

Nézzük meg az 1988-as évet, amikor minden NATO-szövetséges a GDP több mint egy százalékát költötte védelemre. És miért? Mert komoly veszélyt láttak. De most a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt, mert a háború visszatért Európába.

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerdán csatlakozott a konferenciához, beszédében Németország további támogatásáról biztosította a három balti NATO-tagországot Oroszország elrettentésében.
– Németország vállalja a felelősséget, és átveszi a vezető szerepet − jelentette ki. – Az önök oldalán állunk, ameddig szükség van rá − mondta. Figyelmeztetett, hogy szörnyű következményei lennének, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei sikerrel járnának.

Pistorius megerősítette egy német dandár litvániai telepítésének tervét. Eszerint négyezer német katonát vezényelnének a balti országba, ahol állandó jelleggel állomásoznának családjukkal együtt.

A szerdán befejeződő háromnapos tallinni fórumon a balti köztársaságokon kívül részt vesznek más NATO-országok és Ukrajna képviselői is.

 

Borítókép: A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.