Szergej Lavrov: A Nyugat tette tönkre Ukrajna területi integritását

A nyugati országok ásták alá Ukrajna területi integritását, mert elismerték, hogy eszükben sem volt végrehajtani a minszki megállapodásokat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Forrás: TASZSZ2023. 09. 28. 6:34
LAVROV, Szergej
Fokváros, 2023. június 2. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor azok, akik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt kidolgozták a minszki megállapodásokat, elismerték, hogy valójában félrevezették őt, mivel nem tervezték végrehajtani a megállapodásokat, tönkretették Ukrajna területi integritását – emelte ki Lavrov.

A külügyminiszter szerint tavaly Angela Merkel volt német kancellár, Francois Hollande volt francia elnök és Petro Porosenko volt ukrán elnök is elismerte, hogy a minszki megállapodások egyetlen célja az volt, hogy 

„időt nyerjenek a fegyverkészletek feltöltésére”, hogy az ukránok harcolhassanak Oroszországgal.

A minszki megállapodások (illetve közülük a legjelentősebb, a 2015-ös második minszki megállapodás) egyik fő pontja az volt, hogy Ukrajna alkotmányos szinten elismeri Donyeck és Luhanszk valamilyen szintű önkormányzatiságát. Miután az egyezményekben foglaltak nem valósultak meg, 2022. február 21-én Oroszország hivatalosan elismerte a két szakadár terület államiságát, 24-én pedig megtámadta Ukrajnát. 

Ha végrehajtották volna a minszki megállapodásokat, akkor biztosították volna Ukrajna területi integritását, mert erről szóltak a megállapodások: a területi integritást azután kellett volna helyreállítani, hogy a Donbász − a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság − különleges státust kapott

− hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.