Szlovákia bekérette a magyar nagykövetét Szijjártó Péter „akciója” miatt

Pozsony úgy véli, a magyar külügyminiszter beavatkozott a választási kampányba.

2023. 09. 28. 7:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia bekérette a magyar nagykövetét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentései miatt – írta meg a TASR szlovák hírügynökség. Jelentésük szerint a külügyi tárca arra kérte Balogh Csabát, 

tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával. 

Szijjártó Péter azzal vívta ki a szomszédos ország haragját, hogy szeptember 26-án és 27-én a felvidéki magyar párt, a Szövetség politikusaival együtt több dél-szlovákiai helyszínen is felszólalt, és az „egységes magyar párt” támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A külügyminisztérium úgy véli, hogy az ilyen akciók kívül esnek a diplomáciai kommunikáció normáin

– közölte a szlovák külügyminisztérium kijelentését az Új Szó szlovákiai magyar napilap. A beszámoló szerint a külügyi tárca azt is hozzátette, hogy Szlovákia érdekelt a jószomszédi kapcsolatok kiépítésében Magyarországgal, a jövőben is alapozni szeretne arra, ami a két országot összeköti, továbbá a jövőbe tekint.

Szijjártó Péter egyébként már az Új Szó című lapnak adott interjúban elmondta korábban, nem lát kivetnivalót abban, hogy néhány nappal a szlovákiai választás előtt a Szövetség jelöltjeivel vesz részt nyilvános eseményen. 

„Mi szurkolunk a Szövetségnek, de nem azért, mert minket a szlovák belpolitikai eredmény érdekelne, hanem azért, mert mi Szlovákiával jó kapcsolatokra törekszünk. A jó szlovák–magyar kapcsolatokban pedig mi mindig erőforrásként és összekötő kapocsként tekintünk a felvidéki magyarságra” – nyilatkozta a külügyminiszter.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.