A Hamász szabadon engedett két túszt + videók

Hosszú tárgyalás végén szabadon engedtek két amerikai-izraeli állampolgárt.

2023. 10. 21. 13:03
null
This handout picture courtesy of the government of Israel taken on October 20, 2023 shows Natalie Shoshana Raanan (2nd L) and Judith Tai Raanan (2nd R) after being held hostage and later released by Hamas at an undiclosed location. Gaza's Hamas rulers released two Americans on October 20, 2023 among some 200 hostages they abducted in brutal October 7 attacks in Israel and indicated that more could follow. Judith Tai Raanan and her daughter Natalie Shoshana Raanan were back in Israel late Friday, the Israeli government said. US President Joe Biden said Friday he was "overjoyed" after Hamas released two American hostages abducted during the militant group's surprise attack from Gaza on Israel. (Photo by Government of Israel / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Government of Israel" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász terrorszervezet szabadon engedett két amerikai-izraeli túszt, akiket még az október 7-i támadás során raboltak el és tartottak azóta is fogva. Az 59 éves Judith Tai Raanant és lányát, a 17 éves Natalie-t pénteken adták át az izraeli erőknek. Ők az elsők, akiket elengedtek.

A szabadon bocsátásról először Abu Ubaida, a Hamász fegyveres szárnyának, az Izz el-Dén al-Kasszam brigádnak a szóvivője beszélt, majd nem sokkal később Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette a hírt.

Az izraeli kormányfő elmondta, hogy a chicagói anya-lánya már úton van az ország központjában lévő katonai bázison lévő találkozási pont felé, ahol újra találkozhatnak családtagjaikkal. Joe Biden amerikai elnök köszönetet mondott Katarnak és Izraelnek, hogy közbenjártak a szabadon bocsátásukért. Az elnök az X-re is posztolt, amiben arról ír, hogy beszélt a túszokkal és mindenben támogatni fogják őket, a teljes felépüléshez mindent megadnak nekik.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is az X-en fejezte ki örömét, hogy szabadon engedték a túszokat, és megírta, hogy biztonságban vannak már és hamarosan találkoznak az amerikai csapatokkal. Mint írta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák a túszokat a Hamász fogságából.

A katari külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az amerikai túszok szabadon engedését soknapos folyamatos kommunikáció előzte meg minden féllel. A szóvivő hozzátette, hogy bízik benne, hogy ez a párbeszéd további civilek szabadon engedéséhez vezethet. 

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette, hogy ők is hozzájárultak a két amerikai kiszabadulásához. Mirjana Spoljaric, az ICRCP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal szabadon kell engedni a többi túszt, és felszólította a feleket, hogy tartsanak tűzszünetet.

A Hamász korábban a túszokkal kapcsolatban azt közölte, hogy a külföldi állampolgárságú foglyokat vendégnek minősítették, akiket elengednek, ha a körülmények azt lehetővé teszik, de nem esett szó a kettős állampolgárságú izraeilekről. Amerikai és brit tisztviselők azt mondták, hogy együttműködnek Katarral a Gázában fogva tartott túszok, köztük saját állampolgáraik kiszabadításán. 

A család és az amerikai kisváros boldog, hogy szabadon engedték a két nőt. Uri Raanan, a lány édesapja azt mondta, hogy telefonon beszélt a lányával, akiről azt mondta, hogy nagyon jó a hangja  és nagyon boldog.

Natalie Raanan nagybátyja, Avraham Zamir elmondta, hogy a család boldog, hogy a párost épségben szabadon engedték. 

De még mindig sok család van, amelynek szeretteit még mindig túszként tartják fogva, és továbbra is törekszünk a szabadon bocsátásukra

 − mondta illinoisi otthonából.

Borítókép: A szabadon engedés pillanatai (Fotó: Government of Israel / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.