Az Európai Bizottság a legális migrációs lehetőségek biztosításával küzdene az illegális migráció ellen

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlás visszaszorítása, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelem fokozása és a legális migrációs lehetőségek biztosítása révén – derült ki a brüsszeli testület szerdai közleményéből.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 19:46
null
La Restinga, 2023. október 17. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók érkeznek bárkán a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós bizottság által előterjesztett cselekvési terv a szabálytalan kiutazások megelőzését tűzte ki célul az ázsiai és afrikai származási, illetve tranzitországokkal, valamint a Törökországgal folytatott együttműködés megerősítése révén.

Felgyorsítanák a legális migráció lehetőségeit, többek között tehetséggondozási partnerségek révén, valamint erőfeszítéseket tennének a nemzetközi védelemre jogosult menekültek áttelepítésére.

Az Európai Bizottság megerősítené a hatékony határigazgatást a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonal mentén. Támogatná egyebek mellett a határigazgatás kapacitásbővítését Törökország keleti határain, valamint a határigazgatás és -ellenőrzés megerősítését és javítását az EU külső szárazföldi és tengeri határain. Fokozná továbbá a regionális együttműködést a déli szomszédság partnerországaival.

A brüsszeli testület megerősítené a nemzetközi védelemre jogosulatlanok visszaküldésével és visszafogadásával kapcsolatos együttműködéseket a származási és tranzitországokkal. Támogatná emellett a tagállamokat abban, hogy a migránsként érkezett gyerekek és a felnőttek számára egyaránt megfelelő befogadási kapacitást tudjanak biztosítani. Kötelezné a tagállamokat, hogy elegendő forrást biztosítsanak a migráció kezelésére, és önkéntes szolidaritási mechanizmusban gyorsítaná fel a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének végrehajtását.

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa soron következő, október 19–20-i ülésén, majd az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács október 26–27-i csúcstalálkozóján mutatja be a cselekvési tervet – tájékoztattak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.