Brüsszel nem a migrációban, hanem az Orbán–Fico-szövetségben látja a veszélyt

Az európai baloldal sürgeti a migrációs csomag elfogadását a bevándorlók iránti szolidaritás miatt.

2023. 10. 04. 12:23
Illustration Of The European Parliament In Strasbourg, France.
FRANCE-EUROPE Fotó: SCHLAFLANG THOMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitát folytattak az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadásának szükségességéről. A testületben kiemelt prioritást élvez a kérdés, a cél, hogy a reform körüli tanácskozást még a 2024-es európai parlamenti választások előtt lezárják.

A többségi baloldali vélemény sürgette a csomag elfogadását, az ő felszólalásaikban főként a bevándorlók iránti szolidaritás és a humanitárius kötelezettségek kérdése kapott hangot. Ezzel ellentétben a konzervatív felszólalások a biztonságra és az európai kultúra védelmére hívták fel a figyelmet. 

– A tagállamok közötti kötelező uniós menekültügyi megoldásra van szükség, amely a gyors határeljárások segítségével, valamint a migránsok befogadásával is járó szolidaritással minden nehézségre és problémára választ ad –  jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban. – Lejárt az idő, az eseti megoldásokkal nem lehet hosszan tartó eredményt elérni – fogalmazott. Közölte: az illegális migrációt az táplálja, hogy az egység és összefogás hiányában az Európai Uniónak nincs közös migrációs és menekültügyi politikája.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője eközben a veszélyt abban látja, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő és Robert Fico, Szlovákia leendő miniszterelnöke új tengelyt alkothatnak a migrációs paktummal szemben. 

Manon Aubry baloldali képviselő szerint amikor migrációról beszélünk, akkor a szélsőjobb hisztériát kelt, mert rémálmai vannak, hogy elönti Európát a migrációs hullám, de ennek nincsen semmi alapja, sőt nem létezik az a probléma, amiről beszélnek, hisz a négymillió ukrán befogadása is gond nélkül zajlott.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában mindenekelőtt emlékeztetett: a schengeni határok egyre nagyobb veszélyben vannak az illegális migránsok által alkalmazott erőszak miatt. 

Nemrégiben lőfegyverekkel támadtak határőrökre a magyar határon

– idézte fel. – Mi, kelet-közép-európaiak nem azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy veszélyebe sodorjuk a szabad mozgásunkat, a kultúránkat, és megfosszuk állampolgárainkat a biztonságuktól – fogalmazott.

 

Borítókép:  Az Európai Parlament, az Európai Unió közvetlenül választott parlamenti szerve (Fotó: NurPhoto/Schlaflang Thomas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.