Csaknem hatvanmillió lőszert szolgáltattak be a hegyi-karabahi fegyveres csoportok

A tűzszüneti megállapodás értelmében több mint hétezer lőfegyvert és páncéltörőt, 84 páncélozott járművet, egy drónt és 58 és fél millió lőszert szolgáltattak be a hegyi-karabahi fegyveres csoportok – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.

Forrás: TASZSZ2023. 10. 06. 8:38
null
Hegyi-Karabah, 2020. október 6. Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erõk közötti összecsapásokról a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium Fotó: Örmény védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban megkötött tűzszüneti megállapodásoknak megfelelően folyamatban van a hegyi-karabahi fegyveres csoportok lőszerraktáraiban tárolt fegyverek, katonai felszerelések, lőfegyverek és lőszerek számbavétele. Az eljárás az orosz békefenntartók ellenőrzése alatt folytatódik – idézi az orosz védelmi minisztérium közleményét a TASZSZ orosz hírügynökség.

Október 5-ig a következő tételeket adták le: 84 páncélozott jármű, 121 jármű, 121 légvédelmi fegyver, 105 tábori tüzérségi fegyver, többszörös rakétarendszer és aknavetők, egy UAV [pilóta nélküli légi jármű], több mint hétezer lőfegyver és páncéltörő, mintegy 58 és fél millió lőszer

– sorolta a közlemény.

A hegyi-karabahi fegyver- és lőszerraktárakat az orosz és az azeri katonák közösen őrzik.

Mint arról beszámoltunk, az azerbajdzsáni média jelentése szerint vasárnap egy ENSZ-misszió érkezett Hegyi-Karabahba, miután az örmények tömeges kivonulását eredményező azerbajdzsáni katonai offenzíva a végéhez közeledik.

A misszió, amelyet egy magas rangú ENSZ-segélytisztviselő vezet, mintegy harminc év óta az első alkalom, hogy a világszervezet bejutott a régióba. Tegnap Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét, Araik Harutjunjánt.

 

Borítókép: Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokról a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.