Egyenesen a háborúból jelentkezve elemzi a konfliktus alakulását a szakértő

Robert C. Castel elmagyarázta, hogy milyen lehetőségei vannak Iránnak, és azt is, hogy mit jelent a proporcionalitás elve.

Forrás: Mandiner2023. 10. 28. 16:00
Gáza, 2023. október 28. Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 28-án. MTI/AP/Abed Khaled Fotó: Abed Khaled
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid videóval jelentkezett Facebook-oldalán Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő. A „Geopolitikai egyperces” bejelentkezésében a szakértő a háborúban alkalmazott proporcionalitás elvét magyarázta el követőinek. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint a proporcionalitás jelentését sokan félreértik, amikor azt gondolják, hogy a kifejezés egyenlő a „szemet szemért, fogat fogért” elvvel, hiszen ez nem lehet működőképes stratégia egy háborúban − írja a Mandiner

Robert C. Castel úgy fogalmaz: „Izrael sem akkor fogja befejezni katonai hadműveleteit Gázában, amikor az ártatlan izraeli civil lakosságnak megfelelő számú áldozatot szed az ellenség körében.  

A proporcionalitás elve csupán annyit mond ki, hogy a civil életekben és értékekben okozott kárnak arányban kell állnia, a katonai akciótól várt katonai haszonnal

– mondta el a szakértő.

Egy másik videóban Irán dilemmájáról beszél, miközben a háttérben lövések hangja hallható. Mint mondja, Irán két lehetőség közül választhat: 

hagyja, hogy Izrael elpusztítsa a Hamászt, vagy a Hezbollah bevetésével megmenti a Hamászt, viszont akkor azt kockáztatja, hogy a Hezbollah pusztulhat el.

 

Irán válasza az, hogy megpróbál kiharcolni egy azonnali tűzszünetet, megállítani az izraeli szárazföldi akciót – magyarázta. Ha Teherán ezt el tudja érni, akkor sikerül úgy beállítania Izraelt, mint egy gyenge államot. Izraelnek viszont – tette hozzá – vissza kell állítania tekintélyét, ami csak úgy lehetséges, ha mennyiségileg és minőségileg olyan csapást mér az iráni tengelyre, amire nincsenek felkészülve.

Borítókép: Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 28-án (Fotó: MTI/AP/Abed Khaled)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.