Egyre több az európai turista Oroszországban

Noha Oroszország nagykövetségei egyre több vízumot adnak ki, az európai országok hatalmas bevételektől esnek el az orosz turisták hiánya miatt.

2023. 10. 22. 10:14
Greek Government Look Set To Default On Crucial Debt Repayment
ATHENS, GREECE - JUNE 30: Tourists visit the ancient Acropolis hill, with the ruins of the fifth century BC Parthenon temple on June 30, 2015 in Athens, Greece. Greek voters will decide in a referendum next Sunday on whether their government should accept an economic reform package put forth by Greece's creditors. Greece has imposed capital controls with the banks being closed until the referendum and a daily limit of 60 euros has been placed on cash withdrawals from ATMs. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images) Fotó: Milos Bicanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország az idei év első kilenc hónapjában 57 százalékkal több vízumot adott ki európai országokban, mint 2022 azonos időszakában – mondta Alekszej Klimov, a külügyminisztérium konzuli osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában.

„2023. január 1. és szeptember 30. között az orosz külügyminisztérium európai országokban működő külképviseletei 225 ezer vízumot adtak ki minden kategóriából, köztük 141 ezer turista vízumot” – részletezte Klimov. Hozzátette, 

A 2022-es év azonos időszakához képest a kiadott vízumok száma összesen tíz százalékkal csökkent, míg a turista vízumok kiadása 57 százalékkal nőtt.

A diplomata leszögezte, hogy ezek a számok még mindig messze vannak a 2019-es adatoktól, amikor ugyanebben az időszakban 1,645 millió vízumot adtak ki az európaiaknak, amiből 1,112 millió volt a turista vízum.

 

Európa sokat veszített az orosz turisták elmaradása miatt

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az ukrajnai háború után több európai ország is szigorított az orosz állampolgárok beutazásán. Noha az Európai Unió nem alkalmaz általános tilalmat a schengeni vízumkiadásra az orosz állampolgárok esetében, a gyorsított vízumkiadás szünetel, nyolcvan euróra emelték a vízumdíjat.

Az orosz független Levada Center 2019-es felmérése szerint mintegy 16 millió orosz turista érkezett Európába, a többségük Finnországba, Észtországba, Németországba, Olaszországba, Lengyelországba és Spanyolországba. 

Mindez az ATOR adataival összevetve azt jelenti, hogy tavaly mintegy 13,5 millió orosz turista hiányzott az Európai Unióból.

Orosz turisztikai információk szerint egy átlagos orosz turista személyenként 1676 dollárt költ egy külföldi nyaralásra. Összehasonlításképp egy európai 1174 dollárt, míg egy kínai 2988-at.

Így a tavalyi évben mintegy 23 milliárd dollár (7,8 ezermilliárd forint) turisztikai bevételtől eshetett el az unió az orosz turisták hiánya miatt, és várhatóan ez idén sem lesz másképp.

Borítókép: Illusztráció. Turisták Athénban 2015. június 30-án (Fotó: Getty Images/Milos Bicanski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.