Európa helyett Ázsiába indulnak az orosz turisták

A tavalyi évben mintegy 23 milliárd dollár turisztikai bevételtől eshetett el az unió az orosz turisták hiánya miatt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 20:34
Illusztráció.
Az orosz közép-osztály nem jön, de a leggazdagabbak a vízum, és utazási nehézségek ellenére is ellátogat Európába. (Fotó: CHAUDHRY IMRAN / Twitter)
Illusztráció. Az orosz közép-osztály nem jön, de a leggazdagabbak a vízum, és utazási nehézségek ellenére is ellátogat Európába. (Fotó: CHAUDHRY IMRAN / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg az Allianz biztosítási és pénzügyi szolgáltató elemzése szerint Európát elárasztják az amerikai turisták, sőt 55 százalékkal többen érkeznek majd a tengerentúlról idén nyáron az öreg kontinensre, mint tavaly, addig az orosz turisták elmaradnak Európából.

Az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) szerint tavaly 84 százalékkal kevesebb turista volt Európában, mint a háború előtt, és a becslések szerint ez az idei évben sem lesz különb.

Noha az Európai Unió nem alkalmaz általános tilalmat a schengeni vízumkiadásra az orosz állampolgárok esetében, a gyorsított vízumkiadás szünetel, nyolcvan euróra emelték a vízumdíjat, ám több tagállam – zömében a balti, észak- és kelet-európaiak – saját hatáskörben ennél szigorúbb intézkedéseket is hozott.

Csehország, Dánia és Finnország felfüggesztette valamennyi orosz vízum kiadását – utóbbi az átutazást is korlátozza. Ezzel szemben Belgium, Hollandia és Románia csak a rövid időszakra szólókat, de Németország, Málta és Szlovénia is csak egyes vízumtípusokat függesztette fel.

A legszigorúbb rendelkezéseket Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország hozta: tavaly szeptember óta korlátozzák a bármely ország által kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgár belépését.

Egy-egy kivétellel, saját hatáskörben Észtország az ott tanuló diákokat mentesítette a tilalom alól, azonban Lengyelország őket is kitiltotta a területéről.

Szlovákia és az Egyesült Királyság csak megnehezítette a bejutást – előbbi egy hivatalos invitációhoz (szponzorhoz) köti azt, utóbbi pedig orvosi vizsgálatokhoz és angolnyelv-tudáshoz. Míg Spanyolország az üzleti típusú vízumok kiadását függesztette fel.

Bulgária a többi országgal szemben nem szigorította, hanem feloldotta a korábbi vízumkiadási tilalmat.

Alapvetően tehát az orosz turisták tulajdonképpen jöhetnének az EU-ba, a sok helyen megnehezített feltételek, a három-ötszörösére (ezer euró környékére) drágult repülőjegyek és a néhány óráról, 8–24 órára megnőtt utazási idő miatt sokan inkább más desztinációt választanak.

Az Euronews szerint azonban a leggazdagabbak továbbra is látogatják a régiót, a középosztálybeli oroszok azonban a növekvő logisztikai nehézségekre és költségekre hivatkozva szinte teljesen eltűntek.

Mennyi orosz turistát veszített Európa?

Az orosz független Levada Center 2019-es felmérése szerint mintegy 16 millió orosz turista érkezett Európába, a többségük Finnországba, Észtországba, Németországba, Olaszországba, Lengyelországba és Spanyolországba. Mindez az ATOR adataival összevetve azt jelenti, hogy tavaly mintegy 13,5 millió orosz turista hiányzott az Európai Unióban.

Orosz turisztikai információk szerint egy átlagos orosz turista személyenként 1676 dollárt költ egy külföldi nyaralásra. Összehasonlításképp egy európai 1174 dollárt, míg egy kínai 2988-at.

Így a tavalyi évben mintegy 23 milliárd dollár (7,8 ezermilliárd forint) turisztikai bevételtől eshetett el az unió az orosz turisták hiánya miatt.

Amint arra az ATOR elemzése is felhívja a figyelmet, vélhetően ez az idei évben sem lesz másképp. Az ATOR az oroszoknak a belföldi turizmust, illetve Törökországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart, Bahreint ajánlja leginkább. Ha mégis európai desztinációt kell javasolnia, akkor pedig Olaszország, Görögország és Ciprus kerül elő.

Borítókép: Illusztráció. Az orosz középosztály nem jön, de a leggazdagabbak a vízum és az utazási nehézségek ellenére is ellátogatnak Európába (Forrás: Chaudhry Imran/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.