időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Egyre többen aggódnak az ukrajnai korrupció miatt az Egyesült Államokban

Magyar Nemzet
2023.10.03. 08:46 2023.10.03. 08:56
Egyre többen aggódnak az ukrajnai korrupció miatt az Egyesült Államokban

A Biden-kormányzat tisztviselői hosszú távú amerikai tervének érzékeny, de nem titkosított változata számos lépést tartalmaz, amelyeket Washington tesz annak érdekében, hogy segítsen Kijevnek felszámolni a visszaéléseket és egyéb módon megreformálni egy sor ukrán ágazatot. A dokumentum hangsúlyozzák, hogy a korrupció miatt a nyugati szövetségesek feladhatják Ukrajna harcát az orosz invázió ellen, és hogy Kijev nem halogathatja tovább a korrupcióellenes erőfeszítéseket.

Az Integrált országstratégia bizalmas változata körülbelül háromszor olyan hosszú, és sokkal több részletet tartalmaz az Egyesült Államok ukrajnai célkitűzéseiről, mint amit nyilvánosságra hoztak, a bankok privatizációjától kezdve az iskolák angol nyelvű oktatásának segítésén át a hadsereg NATO-protokollok elfogadására való ösztönzéséig. 

A Politico információi szerint a Biden-adminisztráció nyomást akar gyakorolni Ukrajnára a korrupció visszaszorítása érdekében, például azért, mert amerikai segélyek is a korrupció áldozatául eshetnek. A Kijevnek nyújtott amerikai támogatások leépítése pedig több európai országot is arra késztethet, hogy kétszer is meggondolja az Ukrajna támogatásával kapcsolatos szerepét.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője nem válaszolt a megkeresésre, azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban több magas rangú védelmi tisztviselőt is elbocsátott az állítólagos korrupció elleni fellépés során.

Az integrált országstratégia a külügyminisztérium terméke, amely az amerikai kormányzat más részei, köztük a védelmi minisztérium információira támaszkodik. Tartalmazza a célok listáját, az elérésükhöz szükséges határidőket és azokat a mérföldköveket, amelyeket az amerikai tisztviselők szeretnének elérni.

William Taylor, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete szerint sok egyszerű ukrán valószínűleg üdvözölni fogja a stratégiát, mert ők is belefáradtak az országukban uralkodó korrupcióba.

Ez mindaddig rendben van, amíg nem áll az útjába annak a segítségnek, amit a háború megnyeréséhez nyújtunk nekik

– mondta.

A dokumentum szerint az Ukrajnával kapcsolatos amerikai célkitűzések teljesítése magában foglalja az amerikai ígéretek teljesítését, amelyek szerint felszereléssel és kiképzéssel segítik az ukrán fegyveres erőket az orosz támadások kivédésében.

A bizalmas változat olyan amerikai célokat is leír, mint az ukrán nemzetbiztonsági apparátus elemeinek reformjában való segítségnyújtás, hogy lehetővé tegye a feladatok végrehajtásának decentralizált, kockázattűrő megközelítését és csökkentse a korrupció lehetőségeit.

Bár a NATO katonai szövetség nem áll közel ahhoz, hogy engedélyezze Ukrajna csatlakozását, az amerikai stratégia gyakran hivatkozik arra, hogy az ukrán hadsereget rá akarják venni a NATO-szabványok átvételére.

A bizalmas változatban felsorolt egyik remélt mérföldkő, hogy az ukrán védelmi minisztérium létrehozza a NATO szabványos doktrínájával és elveivel rendelkező, professzionalizált altiszti és tiszthelyettesi állományt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Julia Nikhinson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.