Gyülekeznek a sötét fellegek: kiléphet a nukleáris egyezményből Oroszország

Oroszország megtorló intézkedésnek szánja a törvénytervezetet az Egyesült Államokkal szemben.

2023. 10. 18. 13:11
SOJGU, Szergej
Krasznojarszk, 2023. október 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban, a szibériai Krasznojarszkban 2023. október 7-én. Oroszország szeptember elején állította hadrendbe az új fejlesztésû RSZ-28 Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát, amely nukleáris robbanófejek hordozására is képes. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij Fotó: Vagyim Szavickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Állami Duma képviselői harmadik olvasatban elfogadták az átfogó atomcsend-szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvénytervezetet. Erről a jogalkotási tevékenységet biztosító rendszer portálján számoltak be. A képviselők egyhangúlag szavazták meg a dokumentumot, módosító indítványt nem nyújtottak be – írja a Lenta orosz hírportál. 

A ratifikáció visszavonása nem jelenti a CTBT-ből való automatikus kilépést, bár ez is előfordulhat. A dokumentumhoz fűzött indoklás szerint Moszkva egyelőre részes fele marad az abból eredő valamennyi joggal és kötelezettséggel. 

A szövetségi törvény végrehajtása inkább megtorló intézkedés lesz az Egyesült Államokkal szemben, amely hosszú ideje nem tett és nem is mutatja szándékát, hogy belátható időn belül lépéseket tegyen a CTBT ratifikálására – áll a dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium a maga részéről megjegyezte, hogy a nukleáris tesztek folytatása lehetséges, de csak válaszreakcióként a hasonló amerikai lépésekre. Putyin 2023 februárjában egyébként már felszólította a Roszatomot és a védelmi minisztériumot, hogy készüljenek fel egy ilyen forgatókönyvre.

A Novaja Zemlja orosz nukleáris kísérleti telepet mindig készenlétben tartják a kísérletek folytatására. A törvényt egy hét múlva – október 25-én – az orosz parlament felsőházának ülésén fogják megvitatni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.