időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Oroszország üzenete: mindenre készen állunk

Gábor Márton
2023.10.05. 05:18
Oroszország üzenete: mindenre készen állunk

Oroszország történetében mostanáig példátlan méretű gyakorlatot hajtottak végre a napokban, amelynek részeként azt rekonstruálták, hogy a polgári védelemnek, illetve az állami szerveknek mit kellene tenniük egy atomcsapás esetén, amely többek között az orosz infrastruktúra 70 százalékát elpusztítja. 

Időről időre Oroszország teszteli a nukleáris képességeit. Ami most valóban új, hogy ilyen méretű polgári védelmet mozgósítanak, például azt is modellezik a gyakorlatban, hogy mi van akkor, hogyha egy atomerőművet ér nukleáris csapás, vagy mi történik, ha egy város épületeinek a 70 százaléka megrongálódik vagy súlyosan megsemmisül

– mondta Kaiser Ferenc, aki szerint a gyakorlat mérete egy kissé a hidegháborús korszakra, az ötvenes és hatvanas évekre emlékeztet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kiemelte, hogy az orosz vezetés továbbra sem lépte át a nukleáris tesztelések vörös vonalát. Ugyanis a nyugati világban a szükségállapot kapcsán többekben felmerült, hogy Oroszország ismét kísérleti atombomba-robbantást fog végrehajtani az északi sarkkör régiójában. Azonban ezt az állítást az orosz fél később tagadta, és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt állította, hogy hazája nem kíván kilépni a nukleáris tesztrobbantásokat az atomfegyver-kísérleti robbantásokat betiltó nemzetközi egyezményből. Kaiser Ferenc elmondta, szerinte továbbra sem kell nukleáris háborúra számítanunk, csupán hisztériakeltés zajlik.

A Magyar Nemzet kérdésére a kutató elmondta, hogy nehéz megmondani, ismét üzembe fogják-e helyezni a Novaja Zemlján található kísérleti telepet, ahol Szovjetunió számtalan robbantást hajtott végre.

Ennek a valószínűsége minimális, hiszen olyan mennyiségű kísérleti tapasztalat és gyártási rutin halmozódott fel, amely szükségtelenné teszi azt, hogy rendkívül szennyező nukleáris robbantásokat hajtsunk végre

− magyarázta. Mint mondta, manapság már különféle számítógépes és egyéb szimulációkkal nagyjából meg lehet állapítani, hogy egy-egy fegyver hogyan működik, mekkora robbanóereje lenne. Hozzátette ugyanakkor, hogy például Észak-Koreának, Pakisztánnak, Indiának még szüksége volt arra, hogy nukleáris teszteket végezzen el, hogy bebizonyítsa, valóban rendelkezik ilyen fegyverekkel. 

Azt azonban mindenki tudja, hogy Oroszország közel hatezer atomtöltettel rendelkezik

– húzta alá.

Borítókép: Illusztráció (Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.