Humanitárius folyosót nyitnának a gázai civilek kimenekítésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli miniszerelnökkel tárgyal csütörtökön.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 6:16
BLINKEN, Antony
Andrews légi támaszpont, 2023. október 11. Az Izraelbe tartó Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a felszállás elõtt a marylandi Andrews légi támaszponton 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP Pool/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat Egyiptommal és Izraellel annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák a Gázai övezetet − közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán. John Kirby sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a civileknek, akik semmi rosszat nem követtek el, lehetővé kell tenni a kijutást. Megerősítette, hogy az amerikai kormány szerdán 17 amerikai állampolgárt tartott nyilván eltűntként. Megjegyezte, hogy a jelenlegi információk szerint közülük nagyon kevesen vannak palesztin fegyveresek fogságában, bár ez bármikor változhat.

Hozzátette, hogy egyelőre 22 amerikai halottról tudnak, de fel kell készülni arra, hogy ez a szám tovább növekszik.

John Kirby megismételte, hogy az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy a Hamász támadásának kivitelezésében és a közvetlen felkészítésben Iránnak szerepe lett volna. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy széles értelemben véve Irán felelősnek mondható, hiszen hosszú ideje tartó támogatása nélkül a Hamász nem tudna működni. 

Senki sem huny szemet Irán destabilizáló tevékenysége felett

− fogalmazott.

Szerdán Izraelbe utazott Anthony Blinken külügyminiszter, aki elindulásakor a repülőtéren elmondta, hogy a tervek szerint csütörtökön találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Megerősítette, hogy tárgyalások zajlanak Izraellel és Egyiptommal a Gázában tartózkodó civilek távozásának biztosításáról, de hozzátette, hogy a humanitárius folyosó kialakításáról szóló egyeztetés érthetően bonyolult.

Egy amerikai tisztviselő szerint Egyiptom arra használná a humanitárius folyosót, hogy élelmiszert és orvosi ellátmányt küldjön Gázába, de nem akarja megnyitni a határt a másik irányban a menekülő civilek befogadására.

A legjobb tudásunk szerint szeretnénk biztosítani – és tudom, hogy Izrael is a legjobb tudása szerint akarja biztosítani –, hogy a civileknek ne essen bántódása. De Izraelnek lépéseket kell tennie, hogy megvédje magát. Biztosítania kell, hogy minden fennálló fenyegetést kezeljen, és úgy vélem, biztosítania kell, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg, ami történt

− idézte a külügyminisztert a CNN tudósítása.

Joe Biden elnök szerdán a Fehér Házban amerikai zsidó szervezetek vezetőit fogadta, akiket arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok milyen segítséget nyújt Izraelnek, és hogy kormánya mit szándékozik tenni a zsidóellenes megnyilvánulások ellen.

Borítókép: Az Izraelbe tartó Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a felszállás előtt a marylandi Andrews légi támaszponton 2023. október 11-én (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.