Kétfrontos háborúra kényszerülhet Izrael

Az izraeli kormány kiürítette a libanoni határvidéken található településeket.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 11:11
null
Gáza, 2023. október 12. Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium döntése értelmében kitelepítik a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről.

Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja.

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határ menti faluban, további négyet pedig megsebesített.

Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban.

A települések kiürítése azok után vált esedékessé, hogy a Hezbollah rakétákkal kezdte támadni Izrael északi részét, miközben többen is egy kétfrontos háború kialakulásáról beszélnek. 

Mindeközben Libanon miniszterelnöke nemrég kijelentette, hogy hazája nem akar háborút Izraellel.

Najib Mikati a libanoni televízióban a szomszédos Izraelben és Palesztinában a közelmúltban történt fejleményekről szólva azt mondta, hogy Libanon számára elengedhetetlen a biztonság és a stabilitás, de hozzátette,

A fejleményekről azonban egyik féltől sem kaptam biztosítékot, mert a helyzet folyamatosan változik.

Az ország vezetője szerint Izraelnek fel kellene hagynia a Hezbollah elleni provokatív, határokon átnyúló támadásaival, majd hozzátette, hogy 

Libanon nem akar háborút.

Az elmúlt héten az izraeli–libanoni határ mentén fellángolt a feszültség, az izraeli erők és a Hezbollah többször is tüzet nyitottak egymásra. A feszültség azok után kezdett növekedni, hogy az izraeli erők katonai hadjáratot indítottak a Gázai övezet ellen, válaszul a Hamász palesztin csoport izraeli területeken végrehajtott katonai offenzívájára.

A Hamász szerint a művelet megtorlás volt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben lévő al-Aksza mecset megrohamozásáért és az erőszakért, amit izraeli telepesek palesztinok ellen követtek el.

Az izraeli hadsereg ezt követően indította el a Vas kardok hadműveletet a Hamász Gázai övezeten belüli célpontjai ellen. A konfliktus október 7-i kitörése óta több mint 3500 ember halt meg, köztük 2215 palesztin és 1400 izraeli.

Borítókép: Izraeli rakéta csapódik be Gázában (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.