Magyar származású személy állt a Capitolium megrohamozása mögött

Egy képviselői irodaházat vettek ostrom alá a palesztinpárti tüntetők.

2023. 10. 26. 17:37
Pro-Palestine Demonstration On National Mall
Demonstrators gather on the National Mall in Washington, D.C. on October 21, 2023 for a protest march hosted by American Muslims for Palestine, calling for a ceasefire in Gaza as the Israel-Hamas war escalates. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközileg is ismert, magyar származású személy állhat a legutóbbi, nagy port felverő amerikai botrány mögött: múlt héten Washingtonban ostrom alá vettek egy képviselői irodaházat a palesztinpárti tüntetők. Azóta kiderült azonban, hogy az irodaház megrohamozását két, névleg „zsidó” nonprofit szervezet szervezte: a radikális Jewish Voice for Peace (JVP) és a szélsőbaloldali IfNotNow. Soros filantróp munkája révén 

a JVP több támogatást kapott összesen 650 ezer dollár értékben, amelyekből „emberi jogi” kampányát és „szociális jóléti tevékenységeit” finanszírozta a Közel-Keleten

– derül ki a Soros által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványok központja által vezetett támogatási adatbázisból. Bár névleg zsidó szervezetekről beszélünk, a gyakorlatban aktivistáik olyan kijelentéseket tesznek, hogy a Hamász brutalitása összhangban van a palesztinok ellenálláshoz való jogával.

Ami az IfNotNow-t illeti, Soros Nyílt Társadalmat Támogató Alapítványa 2019-ben 200 ezer dollárt, 2021-ben pedig további 200 ezer dollárt adott át az IfNotNow Oktatási Alapnak a tagság, a láthatóság és a hatás növelésére.

A Townhall híroldal az IfNotNow-ról úgy fogalmazott, hogy „egy peremmozgalom, amely arra összpontosít, hogy a valódi zsidó szervezetekkel szembeszálljon azáltal, hogy országszerte ülőtüntetéseket rendez a főbb amerikai zsidó intézmények előtt, ugyanakkor nem hajlandó párbeszédet folytatni a zsidó vezetőkkel, hogy ténylegesen megvitassák a szóban forgó kérdéseket”.

Érdekesség, hogy a rendőrök eleinte nem léptek közbe az irodaház megrohamozása során, később azonban elfogták és kivezették a demonstrálókat, akiket a Breitbart amerikai hírportál tudósítása következetesen felkelőknek nevezett. A szóhasználat nem véletlen: amikor legutóbb tüntetők törtek be egy capitoliumi épületbe 2021. január 6-án, azt felkelésnek minősítették. Persze ha liberálisok rohannak meg egy képviselői irodaházat, az csupán demonstráció – hívják fel a figyelmet a kettős mércére a republikánusok.

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők egy washingtoni bevásárlóközpont előtt 2023. október 21-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Bryan Olin Dozier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.