Megkezdődött Hitler szülőházának átalakítása

Az épületből a munkálatok végére rendőrséget alakítanak ki.

2023. 10. 03. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődtek a munkálatok annak az ausztriai háznak a rendőrőrssé alakítására, amelyben Adolf Hitler született 1889-ben. A projekt célja, hogy felszámolják a náci diktátort dicsőítő emberek egyik zarándokhelyét. 

Az osztrák–német határon fekvő Braunau am Inn városban található épület jövőjéről 2019 végén született döntés. A tervek szerint rendőrőrs, a kerületi rendőrkapitányság és egy biztonsági akadémiai kirendeltség épül, ahol a rendőrök emberi jogi képzésben részesülnek majd.

Hétfőn a munkások kerítést állítottak fel és megkezdték a méréseket az építkezéshez. Az épület várhatóan 2026-ra nyeri el a végső formáját. 

A projektet a ház tulajdonjogával kapcsolatos, évekig tartó huzavona előzte meg. A kérdés 2017-ben oldódott meg, amikor Ausztria legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a kormánynak jogában állt kisajátítani az épületet, miután a tulajdonos nem volt hajlandó eladni azt. Azt a javaslatot, hogy a házat esetleg lebontják, elvetették.

Az épületet 1972 óta az osztrák belügyminisztérium bérelte, hogy megakadályozza a visszaéléseket, és különböző jótékonysági szervezeteknek adta albérletbe. Az épület üresen állt, miután 2011-ben egy fogyatékosokat gondozó központ kiköltözött onnan.

Az osztrák kormány azzal érvelt, hogy a rendőrség beköltözése a legjobb hasznosítása az épületnek. A tervet azonban kritikák egész sora érte.

Florian Kotanko történész azt kifogásolta, hogy teljesen hiányzik a történelmi kontextus a tervekből. Úgy vélte, hogy lehetetlen a belügyminisztérium azon szándéka, hogy az épületet újraértelmezze a felújítással és a rendőrség áttelepítésével.

A demisztifikációnak kulcsfontosságú szerepet kellene játszania

– tette hozzá, és amellett a javaslat mellett érvelt, hogy az épületben egy olyan kiállítást mutassanak be, amely a náci uralom alatt zsidókat mentő személyekről szól. 

Borítókép: Adolf Hitler szülőháza (Fotó: AFP/Joe Klamar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.