Rekordot döntött az illegális határátlépők száma Németországban

A kormánykoalíción és a kancellár pártján belül is feszültséget okoz az illegális migráció.

2023. 10. 31. 16:54
null
ARGENTINA-GERMANY-DIPLOMACY-SCHOLZ Fotó: LUIS ROBAYO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén több illegális migráns lépett be Németországba, mint 2016 óta bármikor. Januártól szeptemberig 92 119 embert regisztráltak eddig illegális határátlépőként – közölte a szövetségi rendőrség, hívta fel rá a figyelmet a Die Welt német lap. Mint írják, ez a szám csak 2016-ban, a migránsválság 2015-ös kezdete után volt magasabb, akkor 111 843 ember érkezett illegálisan az országba. Tavaly 91 986-an.

2023 szeptemberében a szövetségi rendőrség 21 366 engedély nélküli bevándorlót számolt össze, mintegy kétszer annyit, mint júliusban (10 714). 2016 februárja óta ez volt a legmagasabb havi adat, akkor 25 650 embert regisztráltak.

Nancy Faeser belügyminiszter a hónap közepén értesítette az Európai Bizottságot a Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal közös határok kezdetben tíznapos időszakra szóló rögzített ellenőrzéséről annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást, és erőteljesebben lépjenek fel az embercsempészek ellen, október 25-én pedig további, legalább húsznapos hosszabbításról döntöttek. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Olaf Scholz kancellár korábban Der Spiegel című napilapban jelentette be, hogy keményebben akar fellépni az elutasított menedékkérőkkel szemben, és korlátozni akarja az illegális migrációt Németországban. 

Végre nagy lépéseket kell tennünk azért, hogy kitoloncoljuk azokat, akiknek nincs joguk Németországban maradni 

– mondta az SPD-s politikus a lapnak. Kijelentése után azonban számos kritika érte a kancellárt, többek között saját pártjának, az SPD-nek az ifjúsági szervezete részéről.

 

Koalíción és párton belüli feszültség az illegális migráció miatt

Az SPD ifjúsági szervezete, a Jusos azzal vádolja a Olaf Scholzot, hogy „a jobboldal nótáját fújja”, írja a Die Welt német lap.

„Ha a kancellár azt állítja, hogy az SPD teljes mértékben a merev kitoloncolási kurzus mögött áll, akkor azt mondhatom: ez nem igaz” – mondta Philipp Türmer, a Jusos alelnöke a Der Spiegelnek. 

„A jogállamiságnak, az emberiességnek és a tisztességes eljárásoknak továbbra is a menekültpolitikánk sarokköveinek kell maradniuk” – tette hozzá Türmer, és kiemelte:

Ha a kancellár kijelentései igaznak bizonyulnak, akkor elkerülhetetlennek tartom a konfliktust az SPD decemberi szövetségi pártkongresszusán.

A X közösségi oldalon Türmer még élesebben fogalmazott: 

Egyáltalán nincs értelme, hogy a jobboldaliak kórusába szálljunk be. Építsünk lakásokat, töröljük el a munkavállalási tilalmakat, finanszírozzuk rendesen az önkormányzatokat, engedélyezzük a sávváltást. Ez segítene. Hányni tudnék ettől az idézettől 

– írta a politikus, utalva Scholz kijelentésére a kitoloncolásokkal kapcsolatban.

Élesen reagált a kancellár szavaira a kormánykoalíció pártjának, a Zöldeknek a politikusa is. Jürgen Trittin közösséfi oldalán azt írta:

Harminc évvel 1993 után bizonyára megtanultuk volna, hogy a lezárás, elrettentés, kitoloncolás nem migrációs politika, hanem a rasszizmus és a jobboldali radikálisok ösztönző programja. 

Wolfgang Kubicki, a közlekedési lámpás koalíció FDP pártjának frakcióvezető-helyettese azonban visszautasította a kritikát. Ha Trittin azzal vádolja a kancellárt, hogy a migrációs válság kezelésére vonatkozó elképzelései rasszistákat és jobboldali radikálisokat ösztönöznének, az „egyszerűen illetlenség” – fogalmazott Kubicki a Deutsche Presse-Agenturnak.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: AFP/Luis Robayo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.