Titkos információk kerültek elő a Hamász támadásáról

Az akciót már legalább egy éve tervezték, és pontos információik voltak az izraeli hadseregről.

2023. 10. 14. 7:59
Szderót, 2023. október 7. Letakart férfi holttest az izraeli Szderót városban 2023. október 7-én, miután a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra teszik fel a kérdést a szakértők, hogyan tudták meglepni az izraeli titkosszolgálatokat a palesztinok egy héttel ezelőtti támadásuk során. Egyre több bizonyíték kerül elő arra vonatkozóan, hogy múlt szombaton egy alaposan kidolgozott terv szerint támadta meg a gázai övezeti Hamász palesztin terrorszervezet Izraelt – mutatott rá a The New York Times amerikai napilap riportja. Sorra kerültek az elő az elmúlt napokban a fegyveresek által használt térképek és más írásos útmutatók a támadás sikeres végrehajtása érdekében.

A nyilvánosságra hozott bizonyítékok pedig azt jelzik: a terroristák egészen sok információt tudtak az izraeli hadsereg működéséről, gyengeségeiről.

Térképeiken bejelölték, hol van például a hírszerzési központ, hol állomásoznak bizonyos katonai egységek, de arról is tudtak, mennyi időbe telik, amíg az erősítés megérkezik, vagy hogy hol és hány fős izraeli csapatok állomásoznak. Az anyagokon helyet kaptak továbbá a civil létesítmények is, köztük iskolák, óvodák.

A lap szerint Izraelbe motorkerékpárokkal és kisteherautókkal, a Gázai övezetet és Izraelt elválasztó határkerítésen keresztül törtek be, az első hullámban mintegy kétszázan özönlötték el a közel-keleti országot. Rövid időn belül legalább nyolc katonai bázist foglaltak el, és több mint 15 településen hajtottak végre terrortámadásokat a civilek ellen.

A támadás leiratának több része nyilvánosságra került az elmúlt napokban, a dokumentumok azt jelzik, hogy a támadók jól meghatározott egységekbe szerveződve, világos célokkal és egyértelmű harci tervekkel indultak meg Izrael ellen.

Külön egységeket állítottak fel például a sofőrök, szabotőrök, vagy az aknavetők részére. A dokumentumokból az is kiderült, mi volt a Hamász-katonák elsődleges feladata.

Azt a parancsot kapták, hogy tárgyalások érdekében rabolják el a civileket és a katonákat.

A falvakat, kibucokat meghatározott irányokból kellett megrohamozniuk, tekintettel a környéken állomásozó izraeli csapatokra. A The New York Times továbbá kiemelte, a tervezés valóban hosszú időt igényelt, a lap által látott dokumentumok ugyanis 2022 októberi keltezésűek.

Borítókép: Letakart férfi holttest az izraeli Szderót városban 2023. október 7-én, miután a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.