Törés a szövetségesek között?

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyaránt kiáll Izrael mellett, és egységesen úgy gondolják, hogy a közel-keleti országnak joga van megvédeni magát. Abban azonban úgy tűnik, már eltér a véleményük, hogy meddig mehetnek el az izraeliek az önvédelem kapcsán.

2023. 10. 18. 18:41
BIDEN, Joe
Washington, 2022. február 24. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetrõl a washingtoni Fehér Házban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grant Shapps, a nemrég kinevezett brit védelmi miniszter többször is kitért a válasz elől, amikor arról kérdezték, hogy egyetért-e Joe Biden amerikai elnök kijelentésével, miszerint ugyan Izraelnek joga van megvédeni magát, de a Gázai övezet tartós megszállása nagy hiba lenne.

A brit miniszter szerint Izraelnek – a nemzetközi jog adta kereteken belül – magának kell döntenie a Hamász által elkövetett terrortámadásra adott válaszáról.

Shapps hangsúlyozta, hogy nem akar tanácsokat adni Izraelnek, és azt sem volt hajlandó elárulni, hogy a közel-keleti ország megosztott-e Nagy-Britanniával bármilyen információt a terveivel kapcsolatban – írja a Politico hírportál.

A brit védelmi miniszter kitérő válaszai némi egyet nem értést sejtetnek London és Washington között, ami annak fényében különösen érdekes, hogy Shapps szerdán amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal tárgyal.

Mindkét ország küldött katonai segélyt Izraelnek, és állomásoztatnak hadihajókat is a Földközi-tenger keleti medencéjében. Az, hogy mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok egy második repülőgép-hordozót is elindított a térség felé, erős jelzés arra vonatkozóan, hogy komolyan gondolják Izrael támogatását.

Biden Izrael felé tartva az elnöki gép fedélzetén reagált a gázai kórházat ért légicsapásra.

Felháborít és mélységesen elszomorít a gázai Al Ahli arab kórházban történt robbanás és a szörnyű halálos áldozatok száma. A hír hallatán azonnal beszéltem II. Abdullah jordániai királlyal és Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és utasítottam nemzetbiztonsági csoportomat, hogy folytassa az információgyűjtést arról, hogy pontosan mi történt. Az Egyesült Államok egyértelműen kiáll a polgári élet védelme mellett a konfliktusok során, és gyászoljuk a betegeket, az egészségügyi személyzetet és más ártatlanokat, akik ebben a tragédiában meghaltak vagy megsebesültek

− írta közleményében az Egyesült Államok elnöke.

A kórházat ért támadás miatt előbb a palesztin, majd a jordán vezető is lemondta a Bidennel való találkozót, így az amerikai elnök nem utazik Ammánba.

Ajánló:

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora kedd este az Air Force Once fedélzetén újságíróknak elmondta, hogy Joe Biden elnöknek „kemény kérdései” lesznek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, amikor szerdán találkoznak – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint a kórházat egy, a palesztin oldalról rosszul kilőtt rakéta találta el.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.