Washington szerint az Izrael-ellenes tüntetések nem szélsőségesek + videó

Az Egyesült Államokban is egyre nagyobb méreteket öltenek a megmozdulások, izraeli zászlót is égetni akartak a tüntetők.

2023. 10. 31. 15:27
Pro-Palestine Demonstration On National Mall
Demonstrators gather on the National Mall in Washington, D.C. on October 21, 2023 for a protest march hosted by American Muslims for Palestine, calling for a ceasefire in Gaza as the Israel-Hamas war escalates. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre, hétfőn visszautasította, hogy szélsőségeseknek nevezze az Izrael-ellenes tüntetőket, akik az utóbbi időben az amerikai egyetemi campusokon és az utcákon népszerűsítik az antiszemitizmust és a zsidók elleni erőszakot. A szóváltásra a Fehér Ház sajtótájékoztatóján került sor, amikor a Fox News műsorvezetője, Peter Doocy megkérdezte Jean-Pierre-t arról, hogy Biden elnök szélsőségesnek tekinti-e ezeket a tüntetőket.

Amit mondhatok, az az, amit már korábban többször is tisztáztunk, hogy az antiszemitizmusnak nincs helye az Egyesült Államokban

 – mondta Jean-Pierre, hozzátéve, hogy Biden a virginiai Charlottesville-ben történt erőszakos tüntetések miatt döntött úgy, hogy 2017-ben indul az elnökválasztáson.

Látta, hogy neonácik vonulnak végig Charlottesville utcáin, és gyűlöletet szítanak. Ez egyértelmű volt akkor és egyértelmű most is, nincs helye az ilyen típusú aljas retorikának az Egyesült Államokban

– mondta.

Doocy ezután megkérdezte, hogy Biden miként vélekedik arról, hogy a palesztinpárti tüntetéseken nagy arányban képviseltetik magukat a fiatalok. Erre válaszul a sajtótitkár csak a korábbi mondandóját ismételte meg, és elmondta, hogy Amerikában továbbra sincs helye a gyűlöletnek.

Az Egyesült Államokban a Hamász terrorakciói után sorozatosan rendeztek Izrael-ellenes és palesztinpárti tüntetéseket. Ezek a demonstrációk rendszeresen erőszakba torkolltak.

Október 13-án, a Hamász által, a harag napjának hirdetett napon tüntetők tömegei vonultak fel New Yorkban, akik népirtással vádolták Izraelt, és azt követelték az Egyesült Államoktól, hogy vonja meg Izraeltől a támogatásokat.

Néhány nappal később, október 18-án az antiszemita, Hamász- és palesztinpárti tüntetők már Washingtonban tartottak megmozdulásokat, ahol Izrael-ellenes frázisokat skandáltak, majd pedig betörtek a Capitoliumba. 

Néhány napja több száz tüntető bénította meg New York-i Grand Central pályaudvart. A New York-i rendőrség legalább kétszáz ember őrizetbe vételéről számolt be, a szervezők pedig azt állították, hogy több mint háromszáz embert tartóztattak le.

A felvételeken látszott, hogy az állomás tele van tüntetőkkel, akik „A palesztinoknak szabadnak kell lenniük” és „Gyászoljuk a halottakat, harcoljunk, mint a pokol az élőkért” feliratú transzparenseket is feltartottak.

Az erőszakos demonstrációk az egyetemi campusokon sok esetben egészen elképesztő jelenetek kialakulásához vezettek. Nemrég a New Orleans-i Tulane Egyetem közelében torkollt erőszakba egy palesztinbarát tüntetés. Egy joghallgató felvételein az látszik, ahogy a rendbontók megpróbáltak izraeli zászlókat égetni, az ellentüntetők pedig megakadályozták ezt, amire a palesztin és Hamász párti tüntetők erőszakkal reagáltak. 

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés (Fotó: Bryan Olin Dozier/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.