Zelenszkij dedikálta a náci „SS Galícia” zászlaját?

Egy volt ukrán parlamenti képviselő videófelvételt tett közzé az ominózus jelenetről. Közben az ukrajnai postahivatalokban a kanadai–ukrán náci, Jaroszlav Hunka arcképét ábrázoló képeslapot is lehet kapni.

2023. 10. 05. 17:46
ZELENSZKIJ, Volodimir
Toronto, 2023. szeptember 23. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzleti találkozó résztvevõihez beszél Torontóban 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby Fotó: Spencer Colby
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több kérdést vet fel Ukrajnában is, hogy meddig lehet még nyíltan behódolni a náci eszmék követőinek, mint azt a vállaltan zsidó származású ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij teszi. Az ukrán fronton olyan náci szabadcsapatok is harcolnak, mint a Szvoboda-légió, a Jobbszektor, a Karpatszka Szics és az Azov. Ezek a félkatonai szervezetek 2014 óta komolyan terrorizálták az Ukrajnában élő kisebbségeket, az ellenzéki politikusokat, és azokat, akik nem követik a banderista ideológiát. Ha valaki nem üvölti velük azt, hogy 

Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek, halál az ellenségre, dicsőség a nemzetre, és Ukrajna mindenek felett!

– akkor az a nép ellensége, akit meg kell alázni, le kell köpni és el kell takarítani az útból. Ukrajnában az elmúlt csaknem egy évtizedben állami szintre emelték az egykori ukrán náci kollaboránsok, mint Sztepan Bandera vagy Roman Suhevics istenítését is. Közben a kijevi hatalom központilag próbálja meg az egész országra rákényszeríteni az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) ideológiáját, piros-fekete zászlajának használatát, melynek árnyékában egykoron zsidók és lengyelek tízezreit mészárolták le Galíciában. 

Ennek a bejegyzésnek a tanulsága szerint például a munkácsi határőr-kirendeltség kapott friss soviniszta irodalmat, mellyel a határőrlányok szívesen pózolnak. Szerencsére a Szovjetunióban még nem volt Facebook, mert akkoriban még a Lenin-összessel tették volna meg ugyanezt. Kár, hogy a legnagyobb közösségi oldal alapelveivel mindez nem ütközik. 

Zelenszkij a náci jelképekkel ellátott zászlót is aláírja

A nácizmus állampolitikává emelése ellen legtöbbször a külföldre menekült ukrán politikusok tiltakoznak. Ilja Kiva kijevi ellenzéki exhonatya a több mint hatvanezer követővel rendelkező Telegram-csatornáján tett közzé legutóbb egy olyan felvételt, melynek tanulsága szerint Volodimir Zelenszkij egyik fronthoz közeli látogatásán aláírta az „SS Galícia” hadosztály zászlaját. Kiva így fogalmaz:

A zsidó származású Zelenszkij aláírja az „SS Galícia” hadosztály zászlaját, melyre azok esküdtek fel, akik lemészárolták a honfitársait. Aligha lehet ilyet megbocsátani?!!!! Zelenszkij ma a világ fő náci propagandistája

– kelt ki magából a volt képviselő.

 

Az SS Galícia egyébként néhány éve Kijevben is felvonult

Ami Kanadában szégyen, az Ukrajnában dicsőség 

Legalábbis azon képek tanulságai szerint, melyek szintén a napokban jelentek meg az ukrán Telegram-csatornákon. Történt ugyanis, hogy miután az „SS Galícia” 98 éves egykori katonáját, Jaroszláv Hunkát tapsolta felállva a kanadai parlament Zelenszkij ukrán elnök és Trudeau kanadai miniszterelnök társaságában, az ukrán posta ezt egy képeslapon is megörökítette, majd forgalmazta. 

Hunkát és Zelenszkijt ábrázoló képeslap az ukrán postán

A szintén kritikus Nyikolaj Azarov korábbi ukrán miniszterelnök szerint a malőr után a posta webshopjából gyorsan eltávolították a képeslapot. Online tehát nem lehet megrendelni, azonban a különböző postahivatalokban továbbra is fellelhető. A képeslapon egyébként szintén az a galíciai szlogen olvasható ukránul és angolul, hogy a hősök nem halnak meg. Hunka mellé pedig Zelenszkij képét is odabiggyesztették.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzleti találkozó résztvevőihez beszél Torontóban (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.