Egy szavazással verné tönkre a szuverenitást Brüsszel

A brüsszeli baloldal újabb lépést tett saját hatalmának növelése és a nemzetállamok gyengítése felé – közölte az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára. Zsigmond Barna Pál kijelentette: a magyar ellenzék a nemzeti érdekek helyett a nemzetközi érdekeket képviseli Brüsszelben és itthon egyaránt.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 19:26
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. október 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlament föderalista többsége arról szavazott, hogy megerősítenék a brüsszeli intézmények jogköreit, és így a nemzetállamok, különösen a közép-európai kisebb tagállamok ne szólhassanak bele a fontosabb döntésekbe – mutatott rá közösségi oldalán a kormánypárti politikus.

Zsigmond Barna Pál rámutatott: a brüsszeli képviselők a magyar baloldallal karöltve, Guy Verhofstadt belga liberális politikus vezetésével minősített többségi döntéshozatalt követelnek,

vagyis eltörölnék, hogy döntéseket csak egyhangúlag lehessen hozni, így a vétó intézményét is.

Ezzel megkerülnék azokat a tagállamokat, így Magyarországot is, amelyek saját nemzetük és állampolgáraik érdekeit képviselik – magyarázta az államtitkár. Emlékeztetett: a konszenzusos döntéshozatal mindig is az Európai Unió működésének „gerince és fundamentuma” volt, ami garanciát jelent a tagállamok egyenlőségére és szuverenitására.

Brüsszelben azt akarják, hogy ne a tagállamok döntsenek többi között a védelempolitikájukról, a migrációs politikájukról, az adózásról vagy külpolitikai kérdésekről – ismertette Zsigmond Barna Pál az EP-nek benyújtott javaslat részleteit.

Ha ezek a tervek megvalósulnának, könnyen el tudnák törölni a rezsitámogatást, a kamatstopot vagy az extraprofitadót is

 – mutatott rá a politikus. 

Zsigmond Barna Pál hozzátette: a tagállamoknak nem lenne beleszólásuk abba sem, hogy kit engednek be a területükre. – Arra köteleznének bennünket, hogy fogadjuk be és tartsuk el az illegális bevándorlókat – közölte. A további következmények között említette, hogy Ukrajna európai uniós felvételébe sem szólhatna bele Magyarország, mint ahogyan abba sem, „küldjünk-e még több pénzt és fegyvereket a háborúba”.

Ránk erőltetnék a gyermekvédelmi törvény eltörlését és az álcivil szervezeteknek is még több befolyást adnának

 – hangsúlyozta, majd megjegyezte: a brüsszeli javaslatok megkönnyítenék a nemzetek szuverenitásának lebontását. Ezért fontos, hogy a nemzeti szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultáción egyértelmű véleményt nyilvánítsanak a magyarok – szögezte le a politikus.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.