Elismerné a független palesztin államot a norvég parlament

A javaslatot a szociáldemokraták nyújtották be arra az esetre, ha a döntés kedvező hatással lesz a közel-keleti békefolyamatra.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 19:28
Demonstration for Gaza and for a free Palestine
NORWAY-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-DEMO Fotó: HEIKO JUNGE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatot fogadott el csütörtökön a norvég parlament, amelyben felszólítja a kormányt: készüljön fel a független palesztin állam elismerésére, amennyiben ez a döntés kedvező hatással lesz a közel-keleti békefolyamatra. A javaslatban megfogalmazott feltétel értelmében az elismerésre irányuló határozatot nem azonnal kell végrehajtani.

A kisebbségben kormányzó Munkáspárt és a Centrumpárt által benyújtott javaslatot nagy többséggel szavazta meg a parlament a legnagyobb ellenzéki formáció, a Konzervatív Párt és más pártok támogatásának köszönhetően.

„A storting arra kéri a kormányt, hogy ismerje el független államként Palesztinát, ha ez kedvező hatással lesz a békefolyamatra, anélkül, hogy végső békeszerződés megkötését szabná meg feltételül” – olvasható a határozatban. A határozattervezetet több kisebb párt javaslatát kívánta ellensúlyozni, amelyek a palesztin állam azonnali elismerését követelték. Észak-Európában Izland és Svédország már elismerte a palesztin államot, akárcsak a kontinens több más állama, közöttük Lengyelország, Csehország és Románia is.

Október 7-én a Hamász fegyveresei behatoltak izraeli területre, és az izraeli hatóságok szerint megöltek mintegy 1200 embert, körülbelül 240 túszt pedig magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe. A Hamász-kormány legutóbbi – szerda este közzétett – adatai szerint a Gázai övezet ellen megtorlásul indított izraeli offenzíva során legalább 11 500 palesztin halt meg, közöttük 4710 gyermek.

Borítókép: Izrael-ellenes tüntetés a norvégiai Oslóban 2023. november 4-én (Fotó: AFP/NTB/Heiko Junge)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.