Ezen bukhat el Mark Rutte NATO-főtitkári álma

Az egyik érv személye ellen az, hogy vannak, akik szerint itt az ideje, hogy egy nő kerüljön a NATO élére.

2023. 11. 26. 6:10
RUTTE, Mark
Hága, 2023. július 8. Mark Rutte holland miniszterelnök sajtóértekezletet tart Hágában 2023. július 7-én, miután összeomlott a kormánykoalíció amiatt, hogy nem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkezõ menedékkérõk kezelésérõl. Rutte benyújtotta lemondását. MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis Fotó: Phil Nijhuis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Rutte leköszönő holland liberális miniszterelnököt továbbra is körüllengik a hírek a NATO-vezér-szerepre törés kapcsán. A Politico azonban arról számolt be, hogy Rutte ellenállásba ütközött a washingtoni törvényhozók részéről.

Washington azzal vádolja Hollandiát, hogy Rutte irányítása alatt nem költöttek elegendő pénzt a védelemre. A másik érv személye ellen az, hogy vannak, akik szerint itt az ideje, hogy egy nő kerüljön a NATO élére.

Dan Sullivan amerikai szenátor, alaszkai republikánus képviselő, a szenátus fegyveres erők bizottságának rangidős tagja azt mondta, hogy Ruttét egyértelműen ki kellene zárni országának a NATO tehermegosztás terén elért eredményei miatt. 

A Politicónak nyilatkozó egyik tisztségviselő szerint a hosszú ideje kormányon lévő holland vezető mindezek ellenére már elnyerte magas rangú amerikai és német tisztviselők támogatását.

A feltételezett német támogatáson túl Franciaország szintén egy fontos döntéshozó. Emmanuel Macron francia elnök Rutte egyik legkorábbi támogatója volt a NATO vezetői posztjára való törekvése során.

Borítókép: Mark Rutte sajtóértekezletet tart Hágában 2023. július 7-én (MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.