Fehér zászlót lengetve menekültek a palesztinok + videó

Palesztinok ezrei menekülnek el Gázából az izraeli hadsereg által megnyitott humanitárius folyosón keresztül.

2023. 11. 07. 18:42
null
Hán-Júnisz, 2023. november 3. Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben fekvõ Dzsabalíja menekülttáborban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Abed Haled Fotó: Abed Haled
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér zászlókat lengető gázai civilek hosszú sorai meneteltek az izraeli hadsereg (IDF) kedd reggel felállított humanitárius folyosóján, az izraeli kormány egyik szerve által megosztott felvételek szerint.

A videón fehér zászlók tucatjait lengetik, amint a palesztinok tömegesen menekülnek az övezet déli régiója felé, az izraeli hadsereg utasításának megfelelően.

Az IDF engedélyezte a gázai civilek átjutását az övezet déli részébe a helyi idő szerint délelőtt 10 órától délután 2 óráig nyitva tartó humanitárius folyosón keresztül

– jelentette be kedden Avichay Adraee katonai szóvivő. 

Ha törődnek magukkal és szeretteikkel, az utasításainknak megfelelően induljanak dél felé

– írta Adraee.

Ez már a második nap, hogy az IDF engedélyezte a civilek dél felé való átvonulását.

A múlt héten a hadsereg szerint a Hamász kihasználta azt a humanitárius folyosót, amelyet az IDF nyitott a gázai lakosoknak, hogy aknavető tűzzel és páncéltörő rakétákkal támadásokat hajtson végre. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök eközben közölte, hogy Izrael fontolóra vehet egy kisebb taktikai szünetet a gázai háborúban.

Ami a taktikai kis szüneteket illeti, egy óra ide, egy óra oda, volt már ilyen. Megvizsgáljuk a körülményeket annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a humanitárius konvojok bejutását és a túszok távozását

– mondta Netanjahu.

Korábban a nap folyamán az izraeli miniszterelnök beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a háború szüneteltetésének lehetőségéről.

Izrael azonban ragaszkodott ahhoz, hogy minden tűzszünetről csak akkor hajlandók megállapodni, hogy ha előtte a Hamász az összes túszt szabadon engedi. 

A tűzszünet a Hamásznak való behódolást jelentené. Ez a Hamász győzelme lenne. Nem lesz általános tűzszünet Gázában a túszaink kiszabadítása nélkül

 – jelentette ki az izraeli miniszterelnök, majd pedig kitért a háború civil áldozataira. 

Egy ENSZ-jelentés szerint ugyanis a Gázában élő 2,7 millió ember közül mintegy 1,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a háború miatt. A Hamász pedig azt állította, hogy több mint 10 ezer ember hunyt el az izraeli támadások következményeként.

Minden elveszett civil élet tragédia. Egy különösen brutális ellenséggel harcolunk. Emberi pajzsként használják a civileiket

– mondta Netanjahu, utalva arra, hogy a Hamász civil területeken helyezi el a háborús infrastruktúrát.

Borítókép: Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban
(Fotó: MTI/AP/Abed Haled)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.