Így búcsúzik a világ Henry Kissingertől

„Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai és a világtörténelemben” – közölte Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter.

2023. 11. 30. 10:17
KISSINGER, Henry
Washington, 2023. november 30. 1973. október 12-én a külügyminisztérium washingtoni épületében készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterrõl. Kissinger 2023. november 29-én, százéves korában elhunyt. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Henry Kissinger, a Nobel-békedíjjal kitüntetett néhai amerikai külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót százéves korában érte a halál szerdán. A volt diplomatától búcsúzik a világ. Vlagyimir Putyin orosz elnök részvéttáviratot küldött Henry Kissinger feleségének, Nancynek.

Kérjük, fogadja őszinte részvétünket férje, Henry Kissinger halála miatt. Kiváló diplomata, bölcs és előrelátó államférfi hunyt el

 – áll az elnök üzenetében.

Nevéhez fűződik egy pragmatikus külpolitikai irányvonal, amely lehetővé tette a Szovjetunió és az USA legfontosabb megállapodásainak megkötését és a nemzetközi biztonság megerősítését – hangsúlyozta az orosz vezető. Putyin hozzátette, hogy sokszor személyesen is beszélt Kissingerrel, akit rendkívüli embernek tart, és a legkedvesebb emlékét megőrzi majd róla.

Az EU vezetői is megemlékeztek Kissingerről. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott:

Legmélyebb részvétem az amerikai népnek és családjának Henry Kissinger halála miatt. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy többször találkozhattam Henryvel. Egy kedves ember és egy ragyogó elme.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke szerint Henry Kissinger stratégiája és kiválósága a diplomáciában alakította a globális politikát a 20. század során. Befolyása és öröksége a 21. században is visszaköszön majd – írta az X-en az EB vezetője.

Olaf Scholz német kancellár egy korábbi képet osztott meg a néhai amerikai diplomatáról az X-en. A bejegyzésében pedig azt írta: 

Henry Kissinger úgy alakította az amerikai külpolitikát, mint kevesen mások. Az USA és Németország közötti transzatlanti barátság iránti elkötelezettsége jelentős volt, és mindig közel maradt német hazájához. A világ elveszített egy nagy diplomatát.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke is őszinte részvétét fejezte ki Kissinger halála miatt.

Kissinger volt külügyminiszter nagy eredményeket ért el a regionális béke és stabilitás terén, többek között az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásában

– olvasható a kormányfő X-en közölt szövegében.

George W. Bush volt amerikai elnök Kissinger halálhírére reagálva azt írta:

Henry Kissinger halálával Amerika elvesztette az egyik legmegbízhatóbb és legjellegzetesebb hangot a külügyekben. Régóta csodálom azt a férfit, aki fiatal fiúként egy zsidó családból menekült el a nácik elől, majd az Egyesült Államok hadseregében harcolt ellenük.

1975. szeptember 18-án a külügyminisztérium washingtoni épületének erkélyén készített kép Margaret Thatcher volt brit miniszterelnökről (b) és Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről (Fotó: MTI/AP/Bob Daugherty)

Bush hozzáfűzte: Kissinger két elnök adminisztrációjában dolgozott, és még sok másnak adott tanácsot. 

Hálás vagyok ezért a szolgálatért és a tanácsért, de leginkább a barátságáért. Laurának és nekem hiányozni fog a bölcsessége, a varázsa és a humora. És mindig hálásak leszünk Henry Kissinger közreműködéséért

– tette hozzá a volt amerikai elnök.

Az AP amerikai hírügynökség összeállításában megjegyzi, Kissingert Kínában azért tisztelik, mert Nixon idején ő alakította ki a kapcsolatokat a kormányzó Kommunista Párt és Washington között. Hszie Feng (Xie Feng), Kína egyesült államokbeli nagykövete úgy fogalmazott, mélyen megdöbbentette és elszomorította Kissinger halála.

Mindig életben marad a kínai nép szívében, mint legértékesebb régi barát

 – tette hozzá.

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter szerint Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai és a világtörténelemben. 

Mindig támogatott és tájékozottsága, bölcsessége jobbá és felkészültebbé tett minden beszélgetésünk után

 – írta Pompeo az X-en.

Az amerikai képviselőház elnöke, Mike Johnson „mérhetetlennek” nevezte Kissinger hozzájárulását az Egyesült Államok külpolitikájához – írja az NBCNews amerikai hírcsatorna.

Kissinger államférfi volt, aki életét az Egyesült Államok szolgálatának szentelte, és emlékezni kell rá a globális béke és szabadság biztosításáért tett külföldi erőfeszítéseiért

 – olvasható Johnson bejegyzésében az X-en.

Borítókép: 1973. október 12-én a külügyminisztérium washingtoni épületében készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről. Kissinger 2023. november 29-én, százéves korában elhunyt (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.