Macron a BBC-nek: Izraelnek abba kell hagynia a gázai civilek bombázását

Emmanuel Macron nem zárta ki az orosz–ukrán konfliktus tárgyalásos megoldásának lehetőségét.

2023. 11. 11. 6:34
MACRON, Emmanuel
Róma, 2023. szeptember 26. Emmanuel Macron francia államfõ érkezik Giorgio Napolitano egykori olasz államfõ gyászszertartására a parlamenti alsóház épületébe Rómában 2023. szeptember 26-án. A volt elnök szeptember 22-én, 98 éves korában hunyt el Rómában. Az Olasz Kommunista Pártot korábban vezetõ Napolitano az elsõ olasz politikus, aki kétszer töltötte be az elnöki tisztséget, 2006 és 2015 között. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a francia elnök. Emmanuel Macron a BBC által péntek este ismertetett interjúban nem zárta ki az orosz–ukrán konfliktus tárgyalásos megoldásának lehetőségét.

A közel-keleti konfliktus fellángolásáról szólva úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik”, és ezt semmi nem indokolhatja.

Macron szerint a bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be” – mondta a BBC-interjúban a francia elnök.

Hozzátette: 

A Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a részt vevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, akiknek semmi közük a terroristákhoz.

Emmanuel Macron kijelentette: reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik.

A francia elnök hangsúlyozta: 

Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását.

A támadásában 1400 izraeli meghalt, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt.

„Osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól” – mondta Macron a BBC-interjúban. Megismételte ugyanakkor, hogy ez sem jogosítja fel Izrael a gázai civilek folytatólagos bombázására.

A francia államfő az ukrajnai háborúról szólva kolonializmussal és imperializmussal vádolta Oroszországot. Kijelentette: 

ha Oroszország számára lehetővé válik a háború megnyerése, azzal új birodalmi erő jönne létre Európában, amely fenyegethet más egykori szovjet köztársaságokat, például Georgiát és Kazahsztánt, de akár az egész kontinenst is.

Hozzátette ugyanakkor: „eljöhet az ideje a tisztességes, jó tárgyalások elkezdésének is, annak, hogy visszaüljünk tárgyalóasztalhoz és megoldásra jussunk Oroszországgal”.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.