Menedékkérők rohamozták meg a finn–orosz határt + videó

Helsinki szerint Moszkva szándékosan irányítja a migránsokat a határra.

2023. 11. 18. 10:23
ORPO, Petteri
Lappeenranta, 2023. november 16. Jármû érkezik a nuijamaai határátkelõhöz Lappeenrantánál 2023. november 16-án. Petteri Orpo finn miniszterelnök bejelentette, hogy Finnország lezárja négy átkelõjét az orosz határon, hogy elejét vegye az orosz területrõl az országukba érkezõ menedékkérõk áradatának. A lezárás a legforgalmasabb, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra és Niirala határátkelõket érinti Finnország délkeleti részén, november 16-án éjjel lép hatályba. Az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határon összesen kilenc átkelõ van. MTI/AP/Lehtikuva/Vesa Moilanen Fotó: Vesa Moilanen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal azután, hogy Finnország bejelentette, lezárja négy átkelőjét Oroszországgal közös határán, 163, főként Irakból és Szíriából érkező menedékkérő próbált bejutni a skandináv országba az intézkedés hatálybalépése előtt – adta hírül a Life orosz hírportál szombaton. Az emberek gyakorlatilag megrohamozták a határátkelőt Niirala városánál, a menedékkérők feltartóztatása érdekében a finn rendőrök könnygázt vetettek be.

A helsinki vezetés szerint Moszkva szándékosan irányítja a migránsokat a határra, így tiltakozva a finn–amerikai védelmi együttműködés fokozása ellen. A Kreml azonban tagadta a vádakat. Moszkva szerint Finnország „nagy hibát” követ el a határátkelőhelyek lezárásával, melynek következményeit a kétoldalú kapcsolatok is viselni fogják.

A finn határőrség szerint az elmúlt napokban nem volt példa ekkora számú menedékkérőre. Az összesítés szerint mintegy 300-an érkeztek a finn–orosz határra ezen a héten, elsősorban Irakból, Jemenből, Szomáliából és Szíriából – ők korábban legális úton érkeztek Oroszországba. A két ország közös határa 1340 kilométer hosszú, Helsinki a vaalimaai, a nuijamaai, a niiralai és az imatrai átkelőket zárja le.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Telegram-csatornáján arról számolt be szombaton, Helsinkiben mintegy 300-an, főként oroszok tüntettek a határátkelők lezárása ellen.

A közösségi médiában továbbá már olyan felvételek is terjednek, melyeken az észt rendőrök is határok lezárására készülnek, noha erről hivatalos döntés még nem született Tallinnban. 

Borítókép: Jármű érkezik a nuijamaai határátkelőhöz Lappeenrantánál 2023. november 16-án (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Vesa Moilanen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.