„Minden zsidót el kellene gázosítani” – sorozatos támadások a brit zsidók ellen + videó

Negyven nap alatt sosem volt ilyen magas az antiszemita incidensek száma az országban, mint a Hamász támadása óta.

2023. 11. 18. 9:12
null
London, 2023. november 11. A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosak az Izrael-ellenes tüntetések az Egyesült Királyságban, miután a közel-keleti ország válaszul a Hamász palesztin terrorszervezet brutális támadásaira, mészárlásaira, szárazföldi hadműveletet indított a fegyvereseknek otthont adó Gázai övezet ellen. Noha a brit megmozdulások szervezői azt állítják, a tüntetések békések, az országban élő zsidók korántsem érzik biztonságban magukat, emellett az antiszemita incidensek száma is növekvő tendenciát mutat – hívta fel a figyelmet szombati cikkében a The Times of Israel izraeli hírportál.

Sajnos a zsidó közösség teljesen tisztában volt azzal, hogy a Hamász támadását követően meredeken növekedni fog az Egyesült Királyságban bejelentett antiszemita incidensek száma

– mondta Rusell Langer, a zsidó vezetői tanács munkatársa.

A Community Security Trust (CST) brit szervezet legfrissebb statisztikai adatai szerint október 7. és november 15. között legkevesebb 1324 antiszemita incidenst regisztráltak az Egyesült Királyság területén. A szervezet kiemelte, az 1984-es első adatok óta 40 nap alatt sosem jelentettek ilyen magas esetszámot, továbbá arra is rámutatott, az idei év első hat hónapjában 803 incidensről számoltak be. A CST közlése szerint a feljegyzett esetekben többek között gyűlölködő megjegyzések, életveszélyes fenyegetések, fizikai támadások, valamint más Izrael-ellenes megnyilvánulások is vannak.

A szervezet cikkében néhány konkrét esetet is megemlített: több brit városban zsidó túszok plakátjait távolították el vagy rongálták meg, egy férfi egy zsidó iskolás lányt fenyegetett meg a metrón, egy iskolában pedig arról beszélt egy fiatal, „minden zsidót el kellene gázosítani”.

Múlt szombaton Londonban több mint 30 ezren vonultak utcára, több tüntető azonban Hamász-terroristának öltözött és olyan szélsőséges szervezetek jelmondatait skandálták, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (ISIS). A tüntetők a 628-as hajbari csatára emlékeztettek, amikor körülbelül tízezer zsidóval szálltak szembe a Mohamed próféta vezette muszlimok. A csata során zsidó oldalon 93 embert öltek meg. „Ugyanerre a sorsra fogtok jutni” – fenyegették meg a zsidókat a londoni tüntetés szélsőséges résztvevői. A megmozdulás során továbbá olyan kiáltások is elhangzottak, hogy

Isten hozott Gázában, testvérvárosa Auschwitznak.

Brit lapok szerint a zsidógyűlölet egyre nagyobb méreteket ölt az országban, és a hatóságok is fokozottabban védik a közösségeket. Egyebek mellett több helyen már rendőri kísérettel hagyják el a zsidók a zsinagógákat. Becslések szerint az Egyesült Királyságban több mint 271 ezer zsidó él, a teljes lakosság körülbelül 0,5 százalékát teszik ki.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.