Elemér 2024. február 28.
logo

„Minden zsidót el kellene gázosítani” – sorozatos támadások a brit zsidók ellen + videó

Dócza Edith Krisztina
2023.11.18. 09:12 2023.11.18. 14:08
„Minden zsidót el kellene gázosítani” – sorozatos támadások a brit zsidók ellen + videó

Folyamatosak az Izrael-ellenes tüntetések az Egyesült Királyságban, miután a közel-keleti ország válaszul a Hamász palesztin terrorszervezet brutális támadásaira, mészárlásaira, szárazföldi hadműveletet indított a fegyvereseknek otthont adó Gázai övezet ellen. Noha a brit megmozdulások szervezői azt állítják, a tüntetések békések, az országban élő zsidók korántsem érzik biztonságban magukat, emellett az antiszemita incidensek száma is növekvő tendenciát mutat – hívta fel a figyelmet szombati cikkében a The Times of Israel izraeli hírportál.

Sajnos a zsidó közösség teljesen tisztában volt azzal, hogy a Hamász támadását követően meredeken növekedni fog az Egyesült Királyságban bejelentett antiszemita incidensek száma

– mondta Rusell Langer, a zsidó vezetői tanács munkatársa.

A Community Security Trust (CST) brit szervezet legfrissebb statisztikai adatai szerint október 7. és november 15. között legkevesebb 1324 antiszemita incidenst regisztráltak az Egyesült Királyság területén. A szervezet kiemelte, az 1984-es első adatok óta 40 nap alatt sosem jelentettek ilyen magas esetszámot, továbbá arra is rámutatott, az idei év első hat hónapjában 803 incidensről számoltak be. A CST közlése szerint a feljegyzett esetekben többek között gyűlölködő megjegyzések, életveszélyes fenyegetések, fizikai támadások, valamint más Izrael-ellenes megnyilvánulások is vannak.

A szervezet cikkében néhány konkrét esetet is megemlített: több brit városban zsidó túszok plakátjait távolították el vagy rongálták meg, egy férfi egy zsidó iskolás lányt fenyegetett meg a metrón, egy iskolában pedig arról beszélt egy fiatal, „minden zsidót el kellene gázosítani”.

Múlt szombaton Londonban több mint 30 ezren vonultak utcára, több tüntető azonban Hamász-terroristának öltözött és olyan szélsőséges szervezetek jelmondatait skandálták, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (ISIS). A tüntetők a 628-as hajbari csatára emlékeztettek, amikor körülbelül tízezer zsidóval szálltak szembe a Mohamed próféta vezette muszlimok. A csata során zsidó oldalon 93 embert öltek meg. „Ugyanerre a sorsra fogtok jutni” – fenyegették meg a zsidókat a londoni tüntetés szélsőséges résztvevői. A megmozdulás során továbbá olyan kiáltások is elhangzottak, hogy

Isten hozott Gázában, testvérvárosa Auschwitznak.

Brit lapok szerint a zsidógyűlölet egyre nagyobb méreteket ölt az országban, és a hatóságok is fokozottabban védik a közösségeket. Egyebek mellett több helyen már rendőri kísérettel hagyják el a zsidók a zsinagógákat. Becslések szerint az Egyesült Királyságban több mint 271 ezer zsidó él, a teljes lakosság körülbelül 0,5 százalékát teszik ki.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

Támadás Izrael ellen

ENSZ: A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.