Négyből három elítélt külföldi Svédországban

A tavaly frissen börtönbe került tízezer elítélt harmada nem rendelkezik svéd állampolgársággal, derül ki a statisztikákból.

2023. 11. 12. 12:09
WEB_INRIKES
svédországi migránsok
MALMÖ, SWEDEN 20220417 Cars on fire on Von Rosens road near Rosengårdsskolan in Malmö April 18, 2022. At midnight on Monday night, unrest broke out again at Rosengård in Malmö. The police went to the scene with a large number of vehicles and fired tear gas to disperse crowds. Photo: Johan Nilsson / TT / Code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Fotó: AFP/JOHAN NILSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten emelt vádat két iraki férfi ellen a stockholmi ügyészség, mert szeptemberben megerőszakoltak és megbecstelenítettek egy fiatal nőt a Stockholm és egy Finnországhoz tartozó sziget között közlekedő komp egyik kajütjében. A vád szerint a két iraki berántott egy arra járó nőt a fülkébe, majd különös kegyetlenséggel, bestiálisan megerőszakolták és megbecsetelenítették áldozatukat a harmincas éveiben járó, svédországi illetőségű iraki férfiak, ezért halmazati büntetésként egyikük végleges kiutasítását is kérte az ügyben eljáró ügyész. 

Azért nem mindkettőjükét, mert egyikük, aki 2018-ban érkezett, már svéd állampolgár, a jelenleg hatályos törvények szerint nem lehet kiutasítani a skandináv királyságból, se visszavonni állampolgárságát. 

A nemi erőszakok száma az elmúlt tíz évben emelkedett meg drasztikusan az országban, 2014 óta több mint két és félszer annyi ilyen bűncselekmény történik a svéd bűnmegelőzési hatóság (Brå) adatai szerint. Tavaly mintegy tízezer esetet rögzítettek (ebben a számban nincsenek benne az egyéb szexuális bűncselekmények, csak az erőszakos közösülés). 

A legijesztőbb, hogy a bűncselekmények 46 százaléka 18 éven aluliak ellen irányul, az összes eset 33 százaléka 15 éves kiskorúak ellen, azaz minden nap körülbelül tíz gyermeket erőszakolnak meg.

Bár 2005 óta nem vezethet a hatóság statisztikát az elkövetők nemzetiségéről, de az jól látható, hogy a dinamikus emelkedés korrelál a migrációs válság nyomán robbanásszerűen megemelkedett bevándorlóaránnyal. 

Kedden a stockholmi kormány azt jelentette be, hogy egy új, a parlament elé hamarosan benyújtásra kerülő törvényjavaslat szerint több ponton szigorodna a bevándorlás, többek között az állampolgárság megszerzésének eddigi ötéves svédországi tartózkodás követelményének nyolcra emelésével, valamint súlyos bűncselekmények esetén a korábban megítélt állampolgárság visszavonásának lehetőségével.

A 2022 szeptemberében megalakult jobboldali-liberális kabinet paradigmaváltást ígért a migrációs politikában, de egyelőre a hangzatos kormányzati tájékoztatókon kívül jelentős eredményt nem sikerült elérni az elmúlt több mint egy évben. Az országba érkező menedékkérők, illetve munkaerőpiaci bevándorlók (akik közül sokan előtte menedékkérőkként próbálkoztak) száma jelentősen nem csökken, és a jogerős kiutasítási határozatokat igen alacsony arányban sikerül valóban végre is hajtatni. 

A migrációs hátterű bandákhoz köthető súlyos bűncselekmények száma folyamatosan emelkedik, minden rekordot megdönt a lövöldözések és robbantások, illetve az ezekben elhunyt és megsérült személyek száma. 

Erősödik az antiszemitizmus, amely egyértelműen a közel-keleti migránsokhoz köthető. Közben egyáltalán nem csökkent a kiadott új tartózkodási engedélyek, valamint állampolgárságok száma. A svéd migrációs hivatal friss adatai szerint október végéig 87 549 tartózkodási engedélyt adtak ki, ami azt jelenti, arányosan számítva, hogy év végéig ismét elérheti a százezer fölötti számot, hasonlóan a tavalyi évhez, pedig ennek radikális csökkentését ígérték. 

Idén eddig ötvenezer új állampolgárságot ítélt meg a hivatal, azaz feltehetően év végére eléri a hatvanezret is az „új svédek” száma, miközben további közel százezer kérelem fekszik a hivatalnokok asztalán. Az új állampolgárok között Európán kívülről Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából, valamint Eritreából származók vannak elsősorban.

A svéd börtönökben erősen felülreprezentáltak a külföldön születettek. Bár nemzetiségi adatok nem állnak rendelkezésre, ahogy az sem, hogy a svéd és nem svéd állampolgárok között hogy oszlanak meg a büntetések, az elkövetett bűncselekmények súlyossága szerint, 

azt ismerni lehet a statisztikákból, hogy a tavaly frissen börtönbe került tízezer elítélt harmada nem rendelkezik svéd állampolgársággal. 

Ugyanakkor az elítélt svéd állampolgárok egy jelentős része sem svéd etnikumú, az állampolgárság egyszerű megszerzése miatt jelentős számban vannak közöttük olyanok, akik kevesebb, mint tíz éve vannak itt, de olyanok is, akik akár hosszabb ideje, vagy éppen Svédországban születtek, bevándorlók gyermekeként, de teljes mértékben a szegregált társadalmi rétegben szocializálódva. A Samnytt internetes hírportál becslése szerint a svéd börtönökben valójában négy elítéltből három migrációs gyökerű bűnöző.

Borítókép: Kigyulladt autók Malmőben egy zavargás után (Fotó: TT NEWS AGENCY / AFP / Johan Nilsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.