Palesztinpárti tüntetők tartották sakkban a hadsereg szállítóhajóját

A tüntetők Izrael katonai támogatása ellen demonstráltak.

2023. 11. 04. 14:24
Amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben (Fotó: Twitter/Amerikai 5. flotta)
Amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben (Fotó: Twitter/Amerikai 5. flotta) Fotó: Bidló Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász és Izrael közötti azonnali tűzszünetet követelő tüntetők pénteken órákon át fizikailag akadályozták az oaklandi kikötőből induló amerikai katonai ellátóhajó kifutását.

A tüntetők azon kikötőhely bejáratát is elállták, ahol a Cape Orlando konténerszállító hajó kikötött. A tiltakozó csoport szerint a hajó Izraelbe fog menni, ahová katonai felszereléseket szállít az amerikai kormány döntésének megfelelően. 

A tiltakozást a San Franciscó-i székhelyű Arab Resource Organizing Center (AROC) szervezte. A rendőrség szerint a tüntetés helyszínén mintegy kétszáz ember jelent meg, akik közül sokan palesztin zászlókkal és táblákkal követelték az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatás azonnali felfüggesztését.

A tüntetés reggel 6:45-kor kezdődött, és az oaklandi kikötő szóvivője szerint nem zavarta meg az egyéb rakománykezelési tevékenységet.

Három palesztinpárti tüntető egy kötéllétrán felkapaszkodott, és megakadályozták, hogy a munkások bezárják a hajó egyik ajtaját. Az amerikai parti őrség egyik tárgyaló tisztje megpróbálta meggyőzni őket, hogy szálljanak le a hajóról, de a tiltakozók nem voltak hajlandók végrehajtani a kérést.

Ez egy amerikai katonai hajó. Az a rendeltetése, hogy Tacomába  menjen, amerikai katonai fegyvereket vegyen fel, majd azokat a fegyvereket Izraelbe vigye

– állította az egyik palesztinpárti tüntető, aki egyike volt a sok demonstrálónak, akik elállták a dokk bejáratát. Az aktivista elmondta, hogy több rokonát is elvesztette a nemrég a Hamász terroristáinak vérengzésével elkezdődő háborúban.

Egy rakéta három generációt ölt meg. Egy nagybácsit, a fiukat és a gyermeküket. Fel vagyok háborodva, hogy a kormányunk még mindig segélyt, rakétákat küld Izraelnek

– mondta. 

Egy másik demonstráló elmondta, hogy ő is elvesztette egy rokonát a múlt heti bombázások során.

Szó szerint lehetetlen, hogy bármelyikünk aludjon, egyen, dolgozzon, folytassa az életét 

– fogalmazott.

Nem sokkal délután három óra előtt a hatóságok eltávolították a három tüntetőt, akik a kötéllétrán kapaszkodtak, és a hajó elindult kifelé a kikötőből. 

Az oaklandi rendőrség az esettel kapcsolatban elmondta, hogy figyelemmel kísérik a tüntetést, és együttműködnek az amerikai parti őrséggel és az oaklandi kikötővel annak érdekében, hogy a tüntetések békések maradjanak. A rendőrség közölte, hogy nem tartóztattak le senkit a demonstrációval összefüggésben, ugyanis a terület a parti őrség joghatósága alá tartozik. 

Az AROC közleménye szerint három tüntetőt, akik felmásztak a hajóra, az amerikai parti őrség őrizetbe vett, és nyomozást indított ellenük.

Borítókép: Amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben (Fotó: Twitter/Amerikai 5. flotta) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.