Szabadságkonvoj indult a gázai tűzszünetért Törökországban

A palesztinpárti menet résztvevői azonnali tűzszünetet követelnek.

2023. 11. 04. 13:00
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. október 28. Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a volt Atatürk repülõtér területén megtartott palesztinpárti nagygyûlésen Isztambulban 2023. október 28-án. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabadságkonvoj Palesztináért elnevezésű menet Isztambulból indult, és a tervek szerint az Egyesült Államok egyik dél-törökországi katonai bázisánál fog befejeződni. A palesztin és török zászlóval ellátott autók és furgonok péntek reggel indultak el az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadiontól, és Adana városába tartanak, ahol az Incirlik légibázis található.

A Humanitárius Segélyalapítvány (IHH), az eseményt szervező török nonprofit szervezet közölte, hogy péntek délután több száz jármű haladt Törökország fővárosa, Ankara felé, és várhatóan még sok tüntető fog csatlakozni, mivel a konvoj több helyszínen is megáll a közel ezer kilométeres útja során.

Három másik török városból, Kahramanmarasból, Kayseriből és Vanból vasárnap fognak elindulni a konvojok, hogy Adanátban találkozhassanak. A tüntetők az Incirlik légitámaszpontot tervezik körülzárni így tiltakozva az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás ellen. A tüntetők a támogatások megszüntetése mellett pedig azonnali tűzszünetet követelnek a Gázai övezetben.

Az Isztambulból induló több tucat jármű közül kiemelkedett egy fehér busz, amelyen egy Szabadságkonvoj Palesztináért feliratú transzparens volt látható, amelyhez helyi palesztinbarát csoportok és néhány nemzetközi aktivista is csatlakozott.

 

A Hamász és Izrael közötti háborúban eddig több mint kilencezer palesztin halt meg, többségük a folyamatos izraeli légicsapások és a Gáza északi részén megindult szárazföldi támadás áldozatává vált. Sok civil ugyanis az izraeli hatóságok felszólítása ellenére sem hagyta el Gáza északi részét, többek között a Hamász által bevezetett útlezárásoknak köszönhetően. 

Borítókép: Palesztinpárti nagygyűlés Isztambulban (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.