További erősítést küld a finn határhoz a Frontex

December 23-ig lezárták a finn határokat, így is sokan próbálnak átjutni Oroszországból Finnországba.

Forrás: Politico2023. 11. 23. 19:56
null
Salla, 2023. november 23. Illegális bevándorlók az észak-finnországi Salla település Oroszországgal határos átkelõhelyénél 2023. november 23-án. Finnország november 24. éjféltõl lezárja átkelõit Oroszországgal közös határán egy a lappföldi Raja-Jooseppi határátkelõ kivételével, és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte a finn-orosz határon felgyülemlett illegális bevándorlók nagy száma miatt. MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari Fotó: Jussi Nukari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) közölte, hogy a jelenlegi tíz emberéhez még további ötven határőrt, valamint felszerelést,  járőrautókat tervez bevetni Finnország határellenőrzési tevékenységének megerősítésére, miközben a finnek azzal vádolják az oroszokat, hogy bevándorlóhullámot gerjesztenek keleti határukon − írja a Politico.

Az EU lépése a finn kormány azon döntése után született, hogy december 23-ig lezárták az összes keleti határátkelőhelyet Oroszországgal, kivéve Raja-Jooseppit. Az Iltalehti finn bulvárlap szerint a helyzet nem javult a keleti határon, azóta sem, hogy hatalmas tömeg indult meg a határátkelők felé. Sőt a jelek szerint a Petteri Orpo miniszterelnökre hivatkozva a válság tovább fokozódhat. 

Ez a jelentős erősítés várhatóan a jövő héten megérkezik 

− áll a Frontex közleményében.

A Frontex Finnországnak nyújtott támogatása túlmutat a logisztikán; ez az Európai Unió egységes kiállásának demonstrációja az egyik tagját érintő hibrid kihívásokkal szemben – mondta Hans Leijtens, a Frontex ügyvezető igazgatója.

Az orosz külügyminisztérium a hét elején „egyértelműen provokatívnak ” nevezte Helsinki azon döntését, hogy bezár számos ellenőrzőpontot az orosz határon .

A döntést elhamarkodottan, az orosz féllel folytatott konzultáció nélkül hozták meg, amely korábban a közös határ hatékony működését biztosító együttműködés szerves részét képezte

 − áll az orosz minisztérium közleményében.

Egy nappal azután, hogy Finnország bejelentette, lezárja négy átkelőjét Oroszországgal közös határán, az emberek megrohamozták a Niirala városánál lévő határátkelőt. Olyan nagy volt a tömeg, hogy a finn hatóságnak könnygázt kellett bevetnie, hogy fel tudják tartóztatni a menedékkérők rohamát.

Borítókép: Illegális bevándorlók az észak-finnországi Salla település Oroszországgal határos átkelőhelyénél 2023. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.