Van valami Gázában, ami halálosabb lehet, mint a bombázások

Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Forrás: MTI2023. 11. 28. 16:36
null
Hán-Júnisz, 2023. november 24. Romok és törmelékek a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júniszban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Mohammed Dahman Fotó: Mohammed Dahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázai egészségügyi hatóságoknak az ENSZ által megbízhatóként elfogadott adatai szerint eddig 15 ezer ember halt meg Izrael gázai légi csapásai következtében. 

Az áldozatok mintegy 40 százaléka gyerek, és félő, hogy a romok alatt további holttestek vannak.

– Előbb vagy utóbb azzal kell szembesülnünk, hogy ha nem tudjuk helyreállítani az egészségügyi rendszer működését, több ember fog meghalni betegségek miatt, mint a bombázásokban – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben.

A szóvivő újfent aggodalmának adott hangot a fertőző betegségek, köztük a gyermekek körében a hasmenések számának növekedése miatt. November elejére az ötévesnél idősebb gyermekek körében a szokásos esetszámnak több mint a százszorosára nőtt a hasmenések száma.

A gázai életkörülményekről szóló ENSZ-jelentés adataira hivatkozva kijelentette: a lakhelyüket elhagyni kényszerülő lakosok nem jutnak hozzá gyógyszerekhez, oltásokhoz, ivóvízhez, ételhez vagy megfelelő higiéniás körülményekhez. Emiatt sok csecsemő megbetegedett – tette hozzá.

Tragédiának nevezte a Gázai övezet északi részén található es-Sifá kórház összeomlását, és aggodalmát fejezte ki az egészségügyi intézmény fogva tartott dolgozói miatt is, akiket az evakuálás során vittek magukkal az izraeli erők.

James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője szerint az övezet kórházai tele vannak égési és lőtt sebektől szenvedő, valamint a tiszta víz hiánya miatt gyomor-bél hurut megbetegedéssel kezelt gyermekkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.