Veszélyes manőverek a Dél-kínai-tengeren + videó

Újabb feszültség Kína és a Fülöp-szigetek között.

2023. 11. 10. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízágyút vetett be a kínai parti őrség egy Fülöp-szigeteki hajó ellen pénteken a Dél-kínai-tenger egy vitatott zátonya közelében. Manilla pekingi nagykövetsége tiltakozott ez a fellépés ellen – írja az amerikai Bloomberg üzleti lap. 

A filippínó hajó ellátmányt vitt a Spratly-szigeteknél megfeneklett hadihajón állomásozó egységeknek. A hadihajót még 1999-ben futtatták zátonyra, hogy megakadályozzák Kína terjeszkedését az érintett vizeken. A roncson azóta is Fülöp-szigeteki katonák teljesítenek szolgálatot, akik rendszeres ellátásra szorulnak. Az egység miatt folyamatos az ellentét Manilla és Peking között.

A mostani esetről a kínai parti őrség azt mondta, ők csak ellenőrző intézkedést hajtottak végre. Szóvivőjük szerint a törvénnyel összhangban intézkedtek. Hozzátette:

A Fülöp-szigetek lépései sértik Kína területi szuverenitását, megsértik a Dél-kínai-tengeren a felek magatartásáról szóló nyilatkozatot. Felszólítjuk a Fülöp-szigeteket, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a jogsértő akcióikkal.

Manilla álláspontja ugyanakkor az, hogy a kínai hajók meggondolatlanul zaklatták, blokkolták a filippínó hajó útját, veszélyes manővereket hajtottak végre azzal a céllal, hogy akadályozzák az ellátás rutinját. Az esetről videó is készült, amely az X közösségi oldalon is látható.

Közlésük szerint Peking legújabb lépései megkérdőjelezik a békés párbeszédre való felhívások őszinteségét. 

A Magyar Nemzet már korábban is beszámolt a térségben zajló tengeri vitákról, melyek elsősorban Kína és a Fülöp-szigetek között élesedtek ki az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú térséggel kapcsolatban.

 

Borítókép: Egy kínai hadihajó (fent) megközelíti a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajóját (BRP Cabra) a Spratly-szigeteknél, a Second Thomas zátonynál, a Dél-kínai-tenger vitatott területén 2023.október 22-én (Fotó: MTI/AP/Fülöp-szigeteki Fegyveres Erők)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.