Donald Tuskék kimutatták a foguk fehérjét

Donald Tuskék benyújtották a parlament elé első, egy sor vitatható intézkedéssel tűzdelt törvényjavaslatukat. A tervezet szövegét az utolsó pillanatban módosították – a PiS hasonló gyakorlatát ellenzékből rengetegszer bírálták – annak érdekében, hogy megkerüljék az elnöki vétót. Mateusz Morawiecki szerint a javaslat azt mutatja: megkezdődött Lengyelország kiárusítása a lobbistáknak.

2023. 12. 03. 15:43
TUSK, Donald; HOLOWNIA, Szymon; KOSINIAK-KAMYSZ, Wladyslaw; CZARZASTY, Wlodzimierz
Varsó, 2023. október 24. Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal társelnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 párt elnöke, Donald Tusk, a Civil Platform (PO) párt elnöke és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt elnöke a négy lengyel ellenzéki párt varsói sajtóértekezletén 2023. október 24-én. Itt bejelentették, hogy az általuk vezetett, az október 15-i parlamenti választásokon többséget szerzõ fõ ellenzéki pártok Tuskot jelölik miniszterelnöknek és készek koalícióban kormányozni Lengyelországot. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélerőművek telepítésére vonatkozó szabályok enyhítését célzó új törvény elfogadásával próbálkozik a kormányzásra készülő, Donald Tusk által vezetett négypárti koalíció – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. Noha Andrzej Duda lengyel elnök múlt héten Mateusz Morawiecki kormányát iktatta be, az októberi választásokon a legtöbb szavazatot bezsebelő Jog és Igazságosság (PiS) pártnak nincs elegendő mandátuma a kormányzáshoz, így a határidő lejártával a Polgári Platform (PO), a Lengyelország 2050, a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lewica (Baloldal) koalíciója veheti át az ország vezetését. 

A négypárti szövetség parlamenti többségét kihasználva azonban nem várná meg a Morawiecki-kormány bizalmi szavazását, már most törvényjavaslatot terjesztett a szejm elé.

A módosítás alapvetően a háztartások és a kiszolgáltatott felhasználók energiaárainak befagyasztására összpontosított, az utolsó pillanatban került bele a szélerőművek fejlesztését és telepítését célzó kiegészítés.

Új kormány, ugyanazok az eszközök?

Tuskék ezzel a PiS kormány évek óta tartó politikáját fordítanák vissza, ami nem is meglepő, hiszen azzal nyertek választásokat, hogy a legtöbb területen az ellenkezőjét fogják csinálni, mint a kormánypárt. 

Ami viszont érdekessége a törvénytervezetnek, hogy pontosan ugyanabban a formában – az utolsó pillanatban módosított szöveggel – próbálják meg átpréselni a törvényhozáson, ami miatt a PiS-t éveken keresztül kritizálták. 

Ennek oka valószínűleg – véli a Politico – az lehet, hogy kijátsszák az elnöki vétót, mivel jelenleg azzal szemben a négypárti szövetségnek nincs elegendő szavazata. Amennyiben külön törvényjavaslatként terjesztenék be a módosításokat, úgy Andrzej Duda élhetne vétójogával. 

A lobbisták kezében

„A módosítástervezetben javasolt változtatások elsődleges célja, hogy a lengyelek olcsó és tiszta villamos energiához jussanak, és országunk visszanyerje energiaszuverenitását” – fogalmazott a szejmben Paulina Henning-Koska, a Lengyelország 2050 képviselője, aki a Tusk-kormányban minden jel szerint a környezetvédelmi miniszteri pozíciót fogja betölteni. A tervezet egyébként egy sor vitatható intézkedést tartalmaz. 

Többek közt hétszázról háromszáz méterre csökkentenék azt a minimális távolságot, melyet a lakott területektől tartani kell új szélerőművek telepítésekor. Emellett a megengedett zajszinten is változtatnának, valamint nemzeti parkokhoz, természetvédelmi területekhez is közelebb engednék a turbinákat. 

Ezenfelül a javaslat értelmében minden megújuló energiaforrással kapcsolatos beruházás, amelynek teljesítménye meghaladja az egy megawattot, közcélú beruházássá nyilvánítanának. A PiS szerint ez lehetővé teszi a földtulajdonosok kizsákmányolását.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök kemény kritikát fogalmazott meg Tuskék tervezetével kapcsolatban. 

Mindenféle konzultáció, elemzés és előkészítés nélkül a Polgári Koalíció és a Lengyelország 2050 óriási turbinákat akar elhelyezni a lengyel otthonok mellett

– írta a kormányfő X-bejegyzésében. Morawiecki szerint ez ékes példája annak, hogyan fogja a négypárti koalíció kiárusítani az országot a lobbistáknak, eldobva Lengyelország szuverenitását. 

A javaslatot ért kritikák miatt egyébként a pártok azt ígérték, hogy átalakítják a javaslatot, valamint nyilvános konzultációra bocsátják azt. Morawiecki egyébként december 11-én tartja meg szokásos kormányprogram-ismertető beszédét. Ekkor kerül sor a bizalmi szavazásra is, melyen nagy valószínűséggel nem kapja meg a kormányalakításhoz kellő támogatást. 

 

Borítókép: Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal társelnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 párt elnöke, Donald Tusk, a Civil Platform (PO) párt elnöke és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt elnöke a négy lengyel ellenzéki párt varsói sajtóértekezletén 2023. október 24-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.